Brojem ubijenih u Jasenovcu se decenijama manipuliše

Vijesti 15. apr 201819:43 > 19:44
N1

Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini i danas su zajednički obilježile vlasti Srbije i bh. entiteta Republika Srpska. Poručili su da neće dozvoliti da se negiraju, osporavaju i zaborave zločini NDH počinjeni nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Braću, sestre, oca, stričeve…18 članova porodice u Jasenovcu je izgubio Milenko Skrobić. I sam je kao sedmogodišnji dječak bio zarobljenik. Prevoženja iz jednog logora u drugi, u vagonima za stoku, pamti i danas.

“Oni bi zatvorili vrata i vagone zaključali sa željeznom šipkom da ne mogu izlaziti, dreka je napolju bila od majki i djece, užasna”, sjeća se Skrobić, bivši logoraš.

U periodu od 1941. do ‘45. većina djece iz potkozarskog kraja završila je u dječijim logorima koje istorija bilježi jedino u NDH.

“U ovoj opštini ovdje, gdje se nalazimo 20 godina poslije Drugog svjetskog rata, nije bilo muškog regruta jer su svi bili pobijeni u logoru za djecu”, kaže Milorad Dodik, predsjednik RS.

Od 2015. godine politički predstavnici Srbije i Republike Srpske zajedno obilježavaju Dan sjećanja na žrtve jasenovačkih logora.

“Strahota ovih zločina se ne ogleda samo kroz broj nevinih žrtava koje su usmrćene na najsvirepiji način, već i u činjenici da se radilo o državnom projektu”, smatra Maja Gojković, predsjednica Skupštine Srbije.

Brojem ubijenih se decenijama licitira i manipuliše. Prema podacima, iz bivše Jugoslavije, u jasenovačkim logorima je stradalo oko 80.000 ljudi. Prema Deklaraciji usvojenoj na Petoj međunarodnooj konferenciji o Jasenovcu ubijeno je 700.000. I to 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 20.000 djece i 127.000 antifašista.

“Naša je obaveza da nikada ne zaboravimo i da stalno opominjenmo šta se to desilo i kakvi su zločini bili na ovim prostorima”, poručuje Branislav Borenović, poslanik NSRS.

“Mi danas sa ovih prostora šaljemo poruku modernoj evropskoj hrvatskoj državi da se konačno jednom, na pravi način, odredi po pitanju Jasenovca”, dodaje Vukota Govedarica, poslanik NSRS.

Komemoraciji su prisustvovali i brojni ambasadori, među njima i američka ambasadorica Maureen Cormack s kojom se Milorad Dodik prošle godine odbio rukovati. Danas Dodik Cormack, kao ni ostalim ambasadorima, nije ni prišao.

“Na ovakve događaje ne dolazim da bih se rukovala sa bilo kim već da bih odala počast žrtvama”, ističe Cormack.

Molitvu za stradale Jevreje čitao je rabin jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asiel, pomen stradalim Romima odao je član Svjetskog parlamenta Roma Dragoljub Akcović. Za žrtve pravoslavne vjeroispovijesti parastos je služio vladika banjalučki Jefrem.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.