Kamberović: Neće doći do direktnog sukoba SAD-a i Rusije

Vijesti 16. apr 201809:16 > 09:22
N1

Najinteresantnije naslove iz dnevnih novina prokomentarisao je profesor savremene historije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Husnija Kamberović. Profesor Kamberović vjeruje da je važno da se "suočimo sa zločinima koji su počinjeni u naše ime kako bi krenuli dalje. Ubijeđen je da neće doći do direktnog sokoba SAD-a i Rusije".

April i maj su mjeseci koji su ne samo za Bosnu već i za region sudbonosni smatra profesor Husnija Kamberović jer su se mnoge stvari u istoriji dešavale upravo u tom periodu.

“Proljeća su trusna za ova balkanska područja. Danas imamo podsjećanje na dva zločina koja su se desila, jedan u proteklom ratu a novine pišu i podsjećaju na dešavanja u Jasenovcu. Naravno da su to dva konteksta. Jasenovac, čije se sjećanje njeguje već 70 – 80 godina na različite načine u različitom intenzitetu, svakako ogroman zločin koji ne možemo i ne smijemo zaboraviti. Jasenovac je bio najveći koncentracioni logor na prostoru Jugoslavije tokom Drugog svjetskog rata. Tamo je ubijeno jako puno ljudi, zamo zato što su bili antifašisti, što su bili Srbi, što su bili Romi, što su bili Bošnjaci…”, napomenuo je profesor.

Profesor Kamberović ističe da se obilježavanjem vezanim za Jasenovac zanemaruje prava srž samog događaja.

“Važna je stvar da se oko Jasenovca pletu različiti mitovi. Čak i ova obilježavanja danas koja nameću tu mitsku predstavu o Jasenovcu zanemaruju pravu srž događaja. Namatenja činjenice da smo žrtve zanemaruje činjenicu da je Koncentracioni logor Jasenovac bio najveći logor gdje je najviše antifašista stradalo. To je vrlo važna stvar. Nekada je samo naglašavana ta antifašistička dimenzija, žrtve zločina su bili isključivo antifašisti a danas se nameće isključivo ta teza kako su žrtve zločina bili smao isključivo Srbi, Židovi… Ja mislim da se tu mora naći jedna sredina. Ne samo što je sredina najbolja već što je to doista tako. U Jasenovcu je stradalo jako puno Hrvata koji su bili antifašisti. Nisu samo stradali Srbi i Jevreji koji su bili najveće žrtve”, kazao je Kamberović.

“Važno je suočiti se sa zločinima koji su počinjeni u naše ime”, istakao je Kamberović jer tek tada možemo krenuti dalje.

“Priča o Ahmićima i Trusini je bolna priča. Važno je da se svi suočavamo sa tim zločinima, i Bošnjaci i Hrvati. Važno je da se suočavamo sa zločinima koji su počinili naši u naše ime. Tek kada to budemo u stanju učiniti onda možemo krenuti dalje.”

Profesor Kamberović vjeruje da situacija oko Sirije neće eskalirati direktnim sukobom između SAD-a i Rusije.

“Situacija oko Sirije jeste zaoštrena. Mislim da se malo pretjeruje. Mi smo imali zaoštrenih situacija u svijetu i ranije, možda i zaoštenije ali smo na njih i zaboravili. Kubanska kriza… Ovdje i Amerikanci i Rusi znaju šta rade i gdje je ta granica. Mislim da situacija neće otići dalje ali će se zadržati napetost. Ne vjerujem da će doći do izravnog sukoba Amerikana i Rusa”, zaključio je ugledni bh. istoričar.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.