Šolaja: Sirija je kolateralna šteta

Vijesti 16. apr 201810:51 > 13:15
N1

Miloš Šolaja, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, osnivač i direktor Centra za međunarodne odnose Banja Luka govorio je u Novom danu o odjecima napada na Siriju. Šolaja smatra da je Sirija kolateralna šteta.

Dva dana poslije vazdušnih udara na hemijska postrojenja u Srijii situacija je relativno mirna. Mirnija je i retorika sa obje strane Atlantika, iako se Moskva i Washington međusobno optužuju za plasiranje lažnih vijesti i propagandu.

Miloš Šolaja kaže da se napad na Siriju nije mogao tačno procijeniti zbog dosta kontadiktornih vijesti koje su dolazile iz SAD-a.

“U samom napadu nema mnogo političke logike u onom smislu kako smo to mi navikli, pozitivne, emotivno orijentisane. Očigledno ima drugih političkih motiva”, smatra profesor Miloš Šolaja.

Slično je situacija bila i prije dvije godine kada su SAD napale Siriju sa mora.

“SAD su se naglo našle po strani, izvan trojnih pregovora Rusije, Irana i Turske u vezi sa situacijom u Siriji. Slično je bilo i prije dvije godine kada su intervenisale u raketnom napadu sa mora tomahavcima i kada se vraćaju u političku priču. Naravno da ima i unutrašnjih razloga koji se dešavaju na tlu Amerike. Treba dobro poznavati i unutrašnju američku politiku i vidjeti šta su razlozi. Vidimo da je Trump dosta osuđivan zbog veza sa Rusijom u vrijeme izbora, odnosno da je Rusija pomogla da on postane predsjednik. Trump vrlo često mijenja svoju administraciju što očigledno znači da unutrašnja politika nije podešena onako kako bi on želio. Vjerovatno je relativno slabo spreman ušao u ovaj prvi predsjednički mandat. Ono što je jako bitno to je odnos američkog vojnog lobija u industriji gdje su u Americi najveći profiti i gdje se najviše novca obrće, gdje je najpouzdanija prodaja, najsigurniji plasman i onda je sasvim sigurno da su tu veliki interesi”, smatra Šolaja.

Ovaj napad treba biti kompenziran nekim drugim proizvodnjama, nekim drugim tehnoloških istraživanjima vjeruje Miloš Šolaja jer Amerika ipak ima najveći odbrambeni budžet na svijetu u ovoj godini.

Važno je posmatrati šta se dešava na globalnim tržištima naročito nafte i naftnih derivata.

“Rusija je prije par godina intervenisala u Siriji kada je cijena barela nafte pala ispod pedest dolara, sada je nešto iznad i raste. Vjerovatno neće previše rasti”, kaže Šolaja.

Od izvoza oružja Rusija i SAD su zaradile više od 57 milijardi dolara.

“Rusija je prošle godine izvezla oružja u iznosu od 22 milijarde dolara što je mnogo više nego desetak godina ranije. Sedam, osam puta više, dok su SAD izvezle 37 milijardi dolara. Tu će biti još puno poslovnih orijentacija”, ističe Šolaja.

“Sirija je kolateralna šteta. Sirija je politički poligon u kojem se ne baš precizno može porediti po Hobbesu “rat sviju protiv svih”. Na jednom uskom prostoru postoji mnogo protivnika koji su u stalnoj izmjeni strana, u relativnom savezništvu u relativnim odnosima. Kurdi su bili saveznici SAD-a, a sada su protivnik jer su protiv Turske. Tamo su neke organizacije protiv Assada i na taj način utiču na sličnost politika sa zapadnim silama a u suštini su terorističke organizacije. Rusija ima interes da učestvuje u tom procesu, to su bliski regioni”, naglasio je Šolaja.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.