Nikolaidis za N1: U Čoviću prepoznajem rusku meku moć

Vijesti 17. apr 201810:18 > 11:14
N1

Andrej Nikolaidis, književnik i publicist je kazao da rusku meku moć prepoznaje tamo "gdje je najmanje očekuje, a to je naprimjer u Draganu Čoviću". Mišljenja je da BiH ima najviše šansi da bude poprište sukoba između velikih svjetskih sila. Crnogorska opozicija nije mogla pobijediti Milu Đukanovića bez podrške Bošnjaka, kazao je između ostalog.

Smatra da Crnogorci podršku Đukanoviću na predsjedničkim izborima nisu dali pod svaku cijenu, već da su radije njemu dali podršku nego li Demokratskom frontu.

Za njega razjedinjenost opozicije na predsjedničkim izborima nije bio problem jer njihov ukupni broj glasova ne bi bio dovoljan da se pobjedi Đukanović, kazao je.

“Vrlo dobar rezultat je ostvarila kandidatkinja Socijaldemokratske partije, Draginja Vuksanović. Napravila je grešku što je prije izbora rekla da će u drugom izbornom krugu podržati kandidata opozicije naspram Đukanovića. Time je odbila dio glasača”, rekao je Nikolaidis.

Objasnio je zašto opozicija nije uspjela da pobjedi Đukanovića.

“Opozicija je uradila sve da izgubi izbore. Umjesto Aleksu Bečića kao najboljeg kandidata, kandidovala je javnosti nepoznatog Mladena Bojanića. Ali ni to nije bio problem, već prosta matematička činjenica da se sa Demokratskim frontom, koji je političko strašilo, ne može osvojiti vlast. Time glasače samo gurate Đukanoviću”, istakao je.

Mišljenja je da je Demokratski front oslabljen zbog suđenja njegovim liderima.

“Bili su snažni i pokazivali su da budu nasilni. Oslabili su jer se sudi njihovim liderima. To je oslabilo i one koji su sa njima u savezu. Demokratski front je odviše radikalan. Radikalnošću Đukanovića stavljaju u središte političkog procesa. Demokratski front je direktno pomogao Đukanoviću. U situaciji kada vam trebaju glasovi Bošnjaka, Nebojša Medojević govori o Crnoj Gori kao hrišćanskoj i pravoslavnoj državi. Crna Gora je građanska država, kao i muslimanska država koliko je pravoslavna. Nadam se da će tako i ostati”, naglasio je.

Osvrnuo se i na pokazetelje prema kojima veliki broj građana Crne Gore ne podržava članstvo u NATO-u. Smatra da je odluka o članstvu Crne Gore u NATO-u legitimna.

“Kada ste politički lider, morate preuzeti odgovornost. Ako bi se sve rješavalo na referendumu, retrogradne ideje bi našle svoje uporište. To bi nas decenijama odvelo unazad. Ustav je dopuštao da parlament donese odluku o članstvu i samim tim je legitimna”, mišljenja je.

Komentarisao je ruski uticaj na Balkanu. Ukazao je na to da izraze ruske meke moći prepoznaje tamo “gdje ih najmanje očekuje, a to je naprimjer u Draganu Čoviću”.

“Primjećujem meku moć Rusije na mjestima gdje je ne očekujete. Prepoznajem je u lideru Hrvatske demokratske zajednice BiH, Draganu Čoviću i u njegovoj bliskosti sa Miloradom Dodikom i Aleksandrom Vučićem. Dok s druge strane se izolira Bakir Izetbegović ili neki drugi bošnjački lider. Ne znam da li je to politička strategija osmišljena u Rusiji, ali je to strategija kojoj Vladimir Putin može samo uplaudirati”, istakao je Nikolaidis.

Smatra da BiH ima najviše šansi da bude poprište sukoba velikih sila jer je, kako kaže, “Republika Srpska ruski nosač aviona usred Balkana”.

“Sukobi ne zavise od izbora. Ni najmanje. To ne zavisi od građana, već od istnski moćnih ljudi. Tako je bilo i u posljednjem sukobu. Nadam se da neće biti problema. Ali sjetite se da je Jean-Claude Juncker rekao da ako Balkan ne bude integrisan u Evropsku uniju, desit će se rat. Moja poruka njima je onda: Aferim, šta onda čekate?”, rekao je.

Misli da se sa Đukanovićem neće ništa promijeniti u Crnoj Gori.

“Od Đukanovića možete očekivati samo apsolutni kontinuitet. Crna Gora će i dalje biti izvoznik stabilnosti”, mišljenja je.

Dotakao se i današnje situacije na Balkanu, kao i pitanja etničkih i nacionalnih identiteta.

“Imate čitavu generaciju postranzicionih gubitnika čiji su očevi i majke izgubili posao. Oni se nisu snašli u okolnostima koje su tako kreirane da se ne snađu. Pokušavaju pojmiiti svijet i svoje mjesto u njemu. Strašno bi bilo da izrastu u nezadovoljne gubitnike. Međutim, u predatorskom kapitalizmu je to jedini mogući ishod”, istakao je.

Istakao je da identiteti nisu unaprijed određeni i da se oni mijenjaju kroz život.

Upitan kako bi izgledao roman u kojem bi akteri bili lideri bivših jugoslavenskih država rekao je sljedeće:

“To je roman koji nikada ne bih pokušao napisati. Iako moje knjige izgledaju depresivno, to nije tako. Najdepresivnija književnost je krajnje optimistična u odnosu na političku i društvenu stvarnost. Takvim trivijalnostima nemam namjeru kontaminirati svoj tekst kao nešto najvrijednije što imam”, zaključio je Nikolaidis.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.