Wigemark: Da politički lideri u BiH preuzmu odgovornost

Vijesti 17. apr 201816:11 > 16:14
N1

Što se tiče samo Bosne i Hercegovine, mislim da je vrlo važno naglasiti da je za BiH rađen privremeni izvještaj u smislu da je izrađen u ovom prelaznom periodu između prošlog izvještaja za BiH i pripreme mišljenja Evropske komisije, kazao je danas u Sarajevu šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

On je potom govorio o samom izvještaju naglasivši da je on kraći nego što je dosad bila praksa i da obuhvata samo neke dijelove.

Izvještaj se osvrće na ključne oblasti: vladavina prava, temeljna prava i funkcioniranje pravne države, reforma javne uprave, ekonomske reforme i razvoj. Što se tiče prelaznog izvještaja za BiH, on je kraći od uobičajenih izvještaja jer Evropska komisija treba dati mišljenja o odgovorima na Upitnik. Prelazni izvještaj analizira samo neke dijelove, a ne uključuje ništa od odgovora koji su dostavljeni u februaru na Upitnik koji su dostavljeni u februaru ove godine”, kazao je Wigemark danas u Sarajevu.

 Ostvaren je određeni napredak, dodao je on.

‘Ako se sjetimo izvještaja prije 18 mjeseci, nazadak je bio prisutan samo u jednoj oblasti, u oblasti medija. Kada smo kod slobode izražavanja u BiH, nije zabilježen nikakav napredak. U kontekstu temeljenih prava i vladavine prava, također bih spomenuo i sukob interesa”, naglasio je on.

Wigemark je danas govorio i o pojavi da pojedini politički subjekti u Bosni i Hercegovini prispituju ulogu državnih institucija.

”Značajan broj političkih stranaka presipituje uloge državnih institucija, znamo da je na meti bio Ustavni sud, ali i Sud Bosne i Hercegovine. Dozvollite mi da naglasim i neke druge državne institucije poput Centralne izborne komisije, naravno da svako može imati kritike i komentare na rad, ali preispitivanje postojanja same institucije je nešto što dovodi u pitanje demokratski sistem u vašoj zemlji”, potcrtao je šef Delegacije EU u BiH.

Wigemark je kazao da je ključno da bosanskohercegovački političari preuzmu odgovornost.

”Mislim da je apsolutno ključno da politički lideri pokažu pravi interes za iznalaženje rješenja. Mogherini bi vrlo rado došla ukoliko bi bilo nekih naznaka da se rješenje može postići. Ono što je ključno je da politički lideri preuzmu odgovornost, oni su ti koji imaju odgovornost prema građanima”, dodao je.

Aktivnosti u pogledu izmjena Izbornog zakona.

‘Naredni korak je sastanak s političkim strankama hrvatskog naroda, prvenstveno s HDZ om, ali moramo imati nešto o ćemu ćemo razgovarati”, poentirao je on.

Kako je najavljeno, ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda sutra će u Sarajevu primiti Wigemarka koji će zvanično uručiti izvještaj o napretku za BiH.

Nakon uručenja izvještaja planirane su izjave za medije, najavljeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.