MUP RS-a potvrdio za N1 da je prodao 10.771 komada oružja

Vijesti 17. apr 201817:17 > 17:25
N1

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je 10.771 komad oružja "prodalo jednom kupcu koji je ovlašten i registrovan za remont, servis, opravku i prodaju oružja", potvrđeno je za N1 iz entitetskog MUP-a.

Kako su za N1 otkrili u MUP-u RS, prikupljeno oružje je oružje koje su građani predali tokom dobrovoljne predaje oružja, te amnestije građana od sankcija koji su to učinili po Zakonu o oružju i municiji, oružje oduzeto u završenim upravnim postupcima primjenom mjere bezbjednosti i zaštitne mjere predviđene zakonom, oružje koje se ima uništiti po naredbi suda kao i oružje, dijelovi oružja i municije čije nabavljanje i držanje građanima nije dozvoljeno. Ukupno je prikupljeno 15.634 komada oružja raznih vrsta, marki, modela i kalibara.

“Od navedenog broja, odlukom ministra unutrašnjih poslova: 2.904 komada kratkog oružja legalizovano je i zadržano za potrebe MUP-a Republike Srpske, 10.771 komada oružja nakon legalizacije prodano je direktnom pogodbom i 1.959 komada oružja je uništeno”, kazali su u enttietskom MUP-u te dodali:

“Prodaja oružja koje je predato MUP-u Republike Srpske na način predviđen zakonom, izvršena je direktnom pogodbom iz razloga što se, u konkretnom slučaju, radi o oružju neispitane ispravnosti. Stoga je procijenjeno da se, iz navedenih razloga ne može vršiti prodaja ovakvog oružja putem javne prodaje, pa je prodaja izvršena jednom kupcu koji je ovlašten i registrovan za remont, servis, opravku i prodaju oružja”.

Na pitanje N1 ko je konkretan kupac, iz MUP-a RS su istakli da u skladu sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka nisu u mogućnosti da ustupe informacije o detaljima pogodbe koji su predviđeni ugovorom.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.