Nema saglasnosti o izmjenama Zakona o krivičnom postupku

Vijesti 18. apr 201810:49 > 10:52
N1

Zastupnici ZD PS Bosne i Hercegovine jos nisu postigli saglasnost o izmjenama Zakona o krivičnom postupku, čije je dijelove Ustavni sud BiH ocijenio neustavnim.

Ukoliko ne bude izmjenjeno ovo zakonsko rješenje, biće ugroženo stotine istraga koje vode nadležne policijske agencije u Bosni i Hercegovini.

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH naći će još jedan prijedlog, ali i Izvještaj nadležne Komisije o ne postizanju dogovora oko ranijeg teksta izmjena ovog Zakona, koji se našao na dnevnom redu.

Naime, na prošlom zasjedanju Doma, poslanici su raspravljali o prijedlogu SDA ali on nije dobio potrebnu podršku.

Izmjene Zakona o krivičnom postupku, od 34 poslanika, podržalo je njih 20. I to iz SDA, SBB-a, SDP-a, DF-a, Nezavisnog bloka, A-SDA i BPS-a. Protiv je bilo 10 poslanika, i to iz HDZ-a BiH, SNSD-a i DNS-a, dok su četiri poslanika iz SDS-a i NDP-a bila suzdržana.

Ovim je produžena procedura donošenja ovog zakona, čije je pojedine odredbe Ustavni sud BiH još u junu prošle godine proglasio neustavnima.

Članovi Kolegija Predstavničkog doma, radeći kao Komisija, nisu postigli saglasnost o Prijedlogu izmjena Zakona o krivičnom postupku, i Izvještaj o tome je uvršten na dnevni red danasnje sjednice.

Međutim, na dnevnom redu je drugi prijedlog zakonskog teksta, čiji je predlagač poslanik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović. Riječ o identičnom tekstu Ministarstva pravde, to jeste ministra iz HDZ-a Josipa Grubeše. Ovaj dokument je skinut sa dnevnog reda Vijeća ministara, te nije išao redovnom procedurom u Parlament. Zbog toga su poslanici HDZ-a tražili da se ovaj zakonski prijedlog uvrsti u dnevni red Predstavničkog doma.

Zakon o krivičnom postupku BiH propisuje za koja krivična djela je dozvoljeno preduzimanje posebnih istražnih radnji, kao što su presretanje ili kontrolisana isporuka, posebno u kompleksnim predmetima organizovanog kriminala i korupcije. Zakonom se takođe propisuje kada je moguće odobriti imunitet u zamjenu za svjedočenje, ali i određeni aspekti vezani za trajanje istrage, kao i opšta odredba koja služi kao pravni osnov za podizanje optužnice u svim predmetima.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.