Špirić: SDA nudi prijedlog pojedinih ambasada

Vijesti 18. apr 201814:59 > 15:01
N1

Zastupnik SNSD-a Nikola Špirić optužio je aktuelnu vlast BiH da mjesecima nije ništa učinila da ispoštuje Odluku Ustavnog suda da se izmijeni Zakon o krivičnom postupku u dijelovima koji su ocijenjeni neustavnim.

“SDA sad nudi prijedlog koji nije njihov, pojedinih ambasada. Predlažu inicijativu koju ne znaju ni obrazložiti”, izjavio je Špirić.

U parlamentarnoj proceduri je prijedlog SDA koji nije dobio podršku na prethodnoj sjednici Zastupničkog doma.

Šefik Džaferovic iz SDA kaže da je njihov prijedlog dobar, a da je međunarodna zajednica ranije iznijela stav da je prijedlog Ministarstva pravde nedostatan.

Nakon pokušaja usaglašavanja članova Kolegija, dogovor o ovom zakonskom tekstu nije postignut. U proceduri je i drugi prijedlog koji je uputio HDZ BiH, koji je identičan tekstu Ministarstva pravde što je skinut sa dnevnog reda Vijeća ministara.

Ukoliko Ustavni sud na sjednici u maju stavi van snage dijelove Zakona o krivičnom postupku, upućeni kaže da će doci do blokade pravosuđa u BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.