Lista neispunjenih obećanja

Vijesti 18. apr 201817:29 > 17:38
Anadolija

Optimistični bh. političari i dalje tvrde kako rapidno napredujemo prema Evropskoj Uniji. Evropski zvaničnici nimalo optimistični. Godišnji izvještaj Evropske komisije, kada je riječ o BiH, izgleda kao lista neispunjenih obećanja.

Izvještaj o stanju u Bosni i Hercegovini koji je jučer predstavila Evropska komisija predstavlja detaljan spisak onog što naše vlasti nisu uradile iako su obećali da hoće. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prije dva dana izjavio je da smo napravili značajan napredak. Zvanična Evropa se ne slaže.

“Na usvajanje zakona iz Reformske agende u državnom parlamentu negativno su se odrazile tenzije u vladajućoj koaliciji. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine bilo je pogođeno isticanjem različitih pozicija pojedinačnih članova o velikom broju tema koje se odnose na vanjsku politiku. Vijeće ministara je ostalo opredjeljeno usvajanju reformi, ali je ono odgođeno zbog manjka dogovora među članovima vladajuće koalicije”, stoji u izvještaju.

Vječiti problemi koje Bosna i Hercegovina nije u mogućnosti riješiti ponovo su izlistani u izvještaju Evropske komisije…

“Presuda u slučaju Sejdić-Finci koju je donio Evropski sud za ljudska prava još nije provedena, a to znači da bosanski građani koji nisu Bošnjaci, Hrvati i Srbi ne mogu biti kandidati za Dom naroda i Predsjedništvo. Nije zabilježen napredak po pitanju fenomena ‘dvije škole pod jednim krovom'”.

Korupcija, zakon o sukobu interesa, finansiranje političkih partija i borba protiv terorizma su samo neka od područja u kojima je Bosna i Hercegovina negativno ocijenjena. Posebne preporuke su dane kad je u pitanju javna administracija i zapošljavanje:

“U narednoj godini BiH bi trebala usvojiti strategiju reforme javne uprave, osigurati efektivno upravljanje ljudskim resursima te smanjiti rizik od politizacije. Postoji i određeni nivo pripreme u vezi sa borbom protiv korupcije. Međutim, korupcija je široko rasprostranjena i ostaje stepen zabrinutosti. Bosna i Hercegovina ima određeni nivo pripreme u borbi protiv organizovanog kriminala. Mora se osigurati dovoljna zaštita novinara te odgovarajuća pravna zaštita u slučajevima prijetnji novinarima. Također se mora usvojiti zakon o transparentnosti vlasništva u medijima, uključujući i online medije”.

Djelimično pozitivan element izvještaja su odnosi sa drugim zemljama Zapadnog Balkana. Ističu Kosovo s kojim nemamo zvanične odnose te Srbiju za koju se navodi da imamo relativno dobre odnose.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.