Borci se razišli, zaleđeni svi štrajkovi i blokade

Vijesti 18. apr 201819:37 > 19:42
N1

Nakon što su dobili potvrdu Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH da će vanredna sjednica biti zakazana u roku od 30 dana, članovi udruženja demobilisanih boraca razišli se.

Podsjećamo, oni se u ranim jutarnjim satima okupili ispred Parlamenta FBiH, gdje su tražili zakazivanje vanredne sjednice oba doma Parlamenta.

Ranije je postignut dogovor sa Komisijom Parlamenta FBiH, uz prisustvo predstavnika ministarstva za boračka pitanja – da se na dnevni red sjednice uvrste tri njihova zahtjeva.

Zahtjevi su: Objava Registra branitelja, ukidanje finansiranja svih boračkih organizacija i borački dohodak.

Kako su nam potvrdili – u narednih 30 dana zaleđeni su svi protesti i blokade, javlja Tina Jelin Dizdar, reporterka N1.

Okupljenim borcima obratio se Jozo Bagarić ispred Kolegija doma, koji je potvrdio navode. Na pitanje novinara da komentariše izjavu Salke Bukvarevića, resornog federalnog ministra, kako će teško biti ispoštovati zahtjeve, Bagarić je kazao:

“Kada je u pitanju objava registra, vi znate da mi to nemamo, tu nadležnost. To je na državnom Parlamentu. Što se može objaviti na nižim nivoima – to će se pokušati ispoštovati”, izjavio je Bagarić.

Nakon njegovog obraćanja, borci su uz pjesmu pozvali sve okupljene da im se pridruže u šatorima koji su locirani ispred nekadašnje Vlade FBiH.

N1

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.