Isović u Pressingu otkrio detalje serije "Konak kod Hilmije"

Vijesti 18. apr 201820:26 > 20:36
N1

Uskoro, 7. maja počinje emitiranje serije "Konak kod Hilmije" na Top kanalu. Serija se vraća u vrijeme II svjetskog rata, u Sarajevo, a scenarista Feđa Isović ekskluzivno u Pressingu na N1 otkrio je detalje humoristične serije.

Lako rasplakati ljude, ali najteže nasmijati, konstatovano je Isović i pojasnio da se TV serija igra sa historijama.

“Mislim da se igramo sa historijama, a ismijavamo prezent. Nije se puno toga promijenilo. Čitav je niz karaktera, čitam da je riječ o našem ‘Allo, ‘allo. Ista je epoha, ali teško je napraviti seriju iz II svjetskog rata da ne bude ‘Allo, ‘allo. Ljudi nisu prepoznali žanr – partizanski film koji se izučava po svim akademijama. To je izum Jugoslavije”, kazao je.

“Mi smo imali Šibu Krvavca, koji je bio vodilja. Sad, rekao bih da je riječ o parodiji na taj žanr, nego da je ‘Allo, ‘allo. Pojavljuje se i Valter, i lažni Valter i Boško Buha i Vaso Miskin Crni, Ruđer Boškković i svi ti koji su dobili fabrike. Šiling, izmišljeni lik je glavni Nijemac. Ovo je komedija i dopuštao sam puno odbijega od fakata historije”, kazao je Isović.

Da li je radnja striktno vezana za II svjetski rat ili…?

“Ima dosta poveznica. Kad u jednom prostoru imaš Srba, Hrvata, muslimana, Slovenaca… Uniforme su se promijenile, znakovi na kapama, ali malo to ga se promijenilo. Riječ je o komediji, išao sam da svi likovi budu simpatični, Nijemac, ustaša, partizani, četnik – svi su oni simpatični i funkcionišu. Svi u Konaku kod Hilmije funkcionišu po ekonomskom principu. Gledaju kako će ko zaraditi, kada su pare u pitanju – nemaju problema, to je poveznica sa današnjim vremenom”, ispričao je Isović.

Boji li se negativnih konotacija – napada zbog serije?

“U ‘Lud, zbunjen, normalan’ smo imali strašnih problema. Vrijeđali smo Bosance, Srbe, Hrvate, vrijeđali smo sve žive izgleda. Dolazila pisma, prijetnje sudom, svim i svačim. Jedini ko nije reagovao, koga smo najviše ocrnili je savez boraca. Oni nikada nisu reagovali. Komunisti su još jednom pokazali da su iznad ostalih. Iz SDP nije došla nijedna kritika”, kazao je kroz smijeh Feđa Isović.

“Konak kod Hilmije – treba biti oprezan. Nije se lako šaliti sa Aušvicom, Jasenovcem. Godine su prošle, ali mislim da nema teme s kojom se ne može šaliti”, pojasnio je.

“Napali su i autora serije ‘Allo, ‘allo, kao kako može da se šali na račun žrtava. On je odgovorio onako kako ću i ja: Jedino se humorom možemo boriti za bolje društvo i protiv svih tih stvari u prošlosti. Naći će se i Bošnjaci i Srbi i Hrvati, poneko će biti uvrijeđen, ali mislim da će se i nasmijati”, kazao je Isović.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.