Srbija zabranjuje upotrebu plastičnih vrećica

Vijesti 19. apr 201812:32 > 12:36
Pixaba.com

Iz Ministarstva za zaštitu životne sredine Republike Srbije najavili su kako će ta zemlja zabraniti upotrebu tankih plastičnih vrećica i uvesti obaveznu naplatu biorazgradivih.

Kako prenose srbijanski mediji, u tom ministarstvu kažu da će Srbija, iako nije članica EU, primijeniti sve mjere nedavno usvojene Direktive o plastici.

Po toj Direktivi iz veljače ove godine, ograničava se maksimalna godišnja potrošnja vrećica na 90 po osobi, do kraja 2019. godine.

Iz Ministarstvu za zaštitu životne sredine ističu kako su u vezi s tim pitanjem u stalnoj komunikaciji s velikim trgovačkim lancima, kao i s nevladinim sektorom, kako bi utjecali na razvoj ekološke svijesti građana.

Prema nezvaničnim procjenama trgovinskog sektora, u Srbiji se godišnje potroši oko 20 miliona eura za nabavku plastičnih vrečica, a građani u prosjeku troše sedam vrećica dnevno.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.