Harmon: Sjećanja bitna u borbi protiv negiranja genocida

Vijesti 19. apr 201819:25 > 19:37
N1

Tokom drugog dana konferencije „Usudi se znati“ o procesuiranju genocida u BiH, učesnici su obišli jedno od masovnih stratišta Bošnjaka u proteklom ratu, Zemljoradničku zadrugu Kravica.

Na tom mjestu je u samo jednom danu ubijeno više od 1000 muškaraca i dječaka, Bošnjaka.

O razmjerama tog zločina govorio je Mark Harmon, bivši tužilac Haškog tribunala. Kazao je kako su sjećanja veoma bitna ukoliko se želi boriti protiv negiranja genocida.

“Ova konferencija koja uključuje mlade ljude, studente prava iz cijele regije je veoma važna zbog njSihovog obrazovanja i kasnijeg angažmana u borbi protiv negiranja genocida”, poručio je Harmon. Budućim tužiteljima naglasio je važnost posjete mjesta zločina i povezivanje dokaza sa mjesta zločina sa svjedočenjima preživjelih, očevidaca.

“Odgovornost za zločine se može preuzeti samo ukoliko države preuzmu obavezu da krenu dalje, a budućnost je u nacionalnim procesuiranjima zločina”, rekao je sudija Theodore Meron, predsjednik MICT-a.

Učesnici konferencije obišli su i Memorijalni centar Potočari i odali počast žrtvama genocida u Srebrenici, a zatim su prisustvovali historijskom času.

O razmjerama genocida za N1 govorio Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida u BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.