Ahić: Izetbegovićeva izjava je izvučena iz konteksta

Vijesti 20. apr 201808:31 > 09:13
N1

Jasmin Ahić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku u Sarajevu smatra da je izjava Bakira Izetbegovića o namjenskoj industriji izvučena iz konteksta, te da će se u narednih pet mjeseci do izbora svaki potez u "mainstream" politici pokušati reinterpretirati, ispolitizirati.

Za njega je politikanstvo, a ne stvarna potreba današnje održavanje hitne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zbog Izetbegovićeve izjave o namjenskoj industriji koju su političke stranke iz Republike Srpske okarakterisale kao “ratnohuškačkom”.

“Prije mjesec dana smo rekli da će pitanje sigurnosti u predizbornoj kampanji biti značajno. Nemamo ozbiljnih situacija koje bi se polititizirale, pa će se svaki potez u mainstream politici pokušati reintrepretirati, izmisliti, ispolitizirati. U ovih pet mjeseci do izbora ćemo imati politička i sigurnosna pitanja koja su hipotetički postavljena u realnom prostoru”, rekao je.

Smatra da je Izetbegovićeva izjava izvučena iz konteksta.

“Jedan segement njegove rečenice, a to je onaj kada kaže ‘ne daj Bože’ je polarizirala strane”, kazao je Ahić.

Ocjenio je kao očekivanim da Savez za promjene podrži održavanje hitne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

“U analizi moramo biti svjesni da je svim stranama teško odgovoriti na zadate teme u kampanji. Ne može se očekivati da Savez za promjene iz Republike Srpske se prikloni reintegrativnoj, integrativnoj, probosanskoj politici. Oni moraju paziti na svoje birače u Republici Srpskoj. U suprotnom, vrlo lako bi mogao biti komentar, po ustaljenoj matrici, da je Savez za promjene izdajnik”, istakao je.

Podsjetio je da je ipak u prošlosti bilo ozbiljnih sigurnosnih prijetnji. Podsjetio je da je u Doboju ubijen zvaničnik Srpske demokratske stranke prije nekoliko godina i da je bilo prijetnji niskog intenziteta na lokalnom nivou.

“Svjesni smo da ide politička kampanja, da ide maksimalizacija diskreditiranja drugih osoba, u tom smislu idemo u sukobe”, rekao je.

Komentarisao je i prekjučer održanu raspravu u američkom kongresu o BiH. U tom kontekstu je učešće Sjedinjenih američkih država okarakterisao kao dobrim.

“Dobro je što administracija SAD-a počinje uzimati učešće u aktualizaciji problema koji su realni na terenu, a koji bi se mogli pojaviti nakon izbora”, rekao je.

Istakao je da ne bi bilo zabrinjavajuće ako bi broj migranata u BiH ostao na ovom broju i da problem predstavlja 50.000 migranata u Grčkoj.

“Od februara kada je rast broja migranata bio ogroman, nadležni su shvatili problem. Vrlo je ozbiljan problem ono što možemo očekivati. Na području Foče je jučer otkriveno 28 migranata. Ovo je problem koji može opteretiti i građane i institucije. Djelovanje Granične policije i Službe za rad sa strancima sve manje daje rezultata. Ako broj migranata ostane kakav jeste, dobro je. Problem je 50.000 migranata koji se nalaze u Grčkoj”, naglasio je.

Osvnuo se i na građanski rat u Siriji. Smatra da je slanje timova koji će istražiti posljednji navodni hemijski napad odvraćanje pažnje od toga da se desio napad.

“Svima je jasno da su se teritorije pozicionirale. Postoje neka tri područja gdje imamo dominantno kohezivnu teritoriju. Jedna je pod kontrolom Assadovih snaga, druga je Afrin do kojeg je Turska došla ‘Maslinovom grančicom’ i treća je pod kontrolom kurdske armije. Područja ISIL-a su vrlo mala. Slanje timova koji će istražiti hemijski napad je odvraćanje pažnej od toga da se desio napad. Još dvije male enklave pod kontrolom pobunjenika. U Turskoj živi 3,5 miliona sirijskih izbjeglica. Ne ide se na genocid, već se ljudi iseljavaju. Moguće je da područja koja se pod kontrolom pobunjenika budu naseljena sirijskim izbjeglicama u Turskoj”, naglasio je Ahić. 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.