"Jedni prijete mitraljezima, drugi ratom, treći naoružanjem"

Vijesti 20. apr 201818:04 > 19:03
N1

Navodne “ratnohuškačke" izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi s proizvodnjom naoružanja i vojne opreme u Federaciji BiH trebale su biti tema za danas hitno zakazane sjednice Zastupničkog doma. Tražili su je iz SNSD-a. Zbog nedostatka kvoruma sjednica nije održana.

Na parlamentarnim hodnicima, dva puta se danas oglašavao zvono koje je zastupnike, bar one prisutne, pozivalo na početak sjednice.

Tako su dva puta zastupnici ulazili, pa izlazili iz skupštinske dvorane. Na kraju, zakazana sjednica nikada nije ni počela.

“Hitna sjednica na zahtjev SNSD-a nije održana zbog nedostatka kvoruma, ovdje puši predizborni vjetrovi i ovo je zauzimanje pozicija za sljedeće izbore”, kaže Mladen Bosić, predsjedatelj ZD Parlamenta BiH (SDS).

U zastupničkim klupama pojavili su se samo zastupnici SNSD-a, Saveza za promjene i HDZ-a BiH. Sva druga mjesta ostala su prazna. Po dvoranama za medije i hodnicima, žestoka prepucavanja između SNSD-a i SDA. Predlagači ove sjednice tvrde da je sve ovo danas najbolji pokazatelj tko je za, a tko protiv institucionalnog dijaloga.

“Oni koji se najviše zalažu za jačanje institucija najviše čine da se uruše te institucije. Ove izjave su štetne i opasne po mir i stabilnost BiH, ali i regije. Izetbegović i SDA žele privatni državu”, tvrdi Staša Košarac, SNSD.

Iz prozvanog SDA odgovaraju da današnja sjednica nepotrebno je sazvana jer izjave Izetbegovića nisu izrečene u ratno-huškačkom tonu. SDA poziva na mir i stabilnost.

“Ovo je nepotrebna sjednica, nepotrebni troškovi. Za cilj ima politizaciju i skretanje pozornosti od stvarnih problema i namjera Dodika koje pokušava servirati građanima i javnosti”, ocjenjuje Amir Fazlić, SDA.

Iz HDZ-a, iako su dio vladajuće koalicije, danas su stali na stranu SNSD-a. Kažu da se rasprava o ratno-hušlačim izjavama trebala održati.

“Jedni prijete mitraljezima, drugi ratom, treći naoružanjem i vojnom opremom i ne vidim razloga da odgovorni ne dođu na sjednicu i da o ovome pitanju i raspravljamo”, kaže Borjana Krišto.

Iz oporbe oštro odgovaraju i jednim i drugim.

“Ovo što slijedi je udruženi nacionalistički poduhvat jer će nacionalističke stranke skrenuti pažnju sa tema koje su životno važne. I surađivat će bez obzira kako to predstavljaju u javnosti i nabacivat će loptice jedni drugima”, smatra Saša Magazinović, SDP.

Današnja dvorana državnog parlamenta na kraju ostala je prazna. No jedno je sigurno – i na ovome mjestu, u ovom političkom ringu, u duhu predizborne kampanje koje je već počela, vrlo brzo – vodit će se nove političke bitke.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.