State Department: Bh. vlasti i dalje vrše pritisak na medije

Vijesti 21. apr 201816:59 > 17:09
Wikipedia

Ograničenja u izražavanju u medijima, uključujući zastrašivanje i prijetnje protiv novinara, široko rasprostranjena korupcija vlasti i kriminal koji uključuje nasilje nad manjinama, LGBT populacijom najveći su problemi u oblasti ljudskih prava u Bosni i Hercegovini.

Ovo se navodi u Izvještaju o poštivanju ljudskih prava za 2017, godišnjem izvještaju američkog State Departmenta.

Prema ovom izvještaju, bh. vlasti nastavljaju vršiti pritisak na medije kako bi obeshrabrili neke oblike izražavanja, dok stranačka i kontrola vlasti nad vodećim medijima sužavaju raspon mišljenja predstavljenih u oba entiteta

U dijelu naslovljenom “Nasilje i uznemiravanje”, izvještaj spominje slučaj priče koju je objavila N1 televizija, regionalni partner CNN-a, u junu prošle godine, o dječaku koji moli za hranu.

“N1 televizija je podnijela kaznenu prijavu protiv portala Bošnjaci.net, optužujući tu inernet stranicu za ugrožavanje sigurnosti novinara objavljivanjem prijetećih komentara koji potiču vjersku I nacionalnu mržnju. Uprkos prijavi, prijetnje su nastavljene I pravna procedura je bila u toku na kraju godine”, navodi se u izvještaju.

Dokument američkog State Departmenta takođe podsjeća da je Ured Predsjednika Republike Srpske odbio da izda akreditacije N1 televiziji u januaru prošle godine. Nakon kritika Udruženja BH novinari i Regulatorne Agencije za komunikacije (RAK) – vlasti su izdale akreditacije za N1 televiziju i televiziju BN, navodi se u izvještaju.

Kompletan izvještaj za 2017. godinu pronađite na OVOM linku.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.