NASA-ina Nicole Stott za N1: Ovdje vidim raznoliku zajednicu

Vijesti 21. apr 201820:11 > 20:57
N1

Završen je i treći dan Međunarodnog festivala savremenih žena koji je okupio preko 500 sudionika i 100 predavača. Najveću pozornost javnosti plijenila je nekadašnja astronautkinja NASA-e, Nicole Stott, koja je dva puta bila stacionirana na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Ekskluzivni intervju s astronautkinjom koji ćemo uskoro emitirati u cijelosti. Ovo je samo dio ove ispirativne priče.

N1: Da li Vam je misija u Zemljinoj orbiti promijenila percepciju života na Zemlji i način na koji se suočavamo s izazovima?

U potpunosti. Bilo je to suočavanje sa stvarnošću vezano za činjenocu da smo svi povezani. Ništa se ne dešava na jednoj strani što nema uticaja na dešavanja na drugoj strani svijeta. Pomoglo mi je da shvatim tri stvari u životu: Jedina granica koja vrijedi je ta tanka plava linija koja grli zemlju, naša planeta je naš zajednički dom i svi smo mi Zemljani.

N1: Biti žena na takzovanom brodu Zemlja, kakav je to osjećaj za vas, nakon što ste bili na svemirskoj stnici gdje se Vaše umijeće nije vezalo za pol. Koliko ste morali više uraditi da biste bili jednaki muškarcu?

Ja sam se uvijek osjećala jednako kompetentna, jednako konkurentna, pa i pametna kao i svi ostali. Mi same moramo pomjerati te granice.

N1: Ali, vidimo nejednakosti u svijetu?

Tačno je to, ali iz svog iskustva želim podijeliti kako su se šanse za mene otvorile i kako sam ih iskoristila. I čak i uz najveće izazove, uvijek sam tražila ljude oko sebe koji bi me podržali.

N1: Šta su poruke žena koje ste čuli ovdje?

Ovo što ja ovdje vidim jeste ta raznolika zajednica koju imate. Ništa nije drugačije kao da sam i na Floridi. Vidim žene koje se međusobno podržavaju, dijele uspjeh koji imaju i ohrabruju žene da postignuti isti. To je glavna poruka, mi smo tu, ne da se borimo jedna protiv druge, nego da se uzdižemo.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.