Šef misije IOM-a u BiH: Cilj je Dodatni smještaj za migrante

Vijesti 21. apr 201821:26 > 21:32
N1

Peter Van der Auweraert je šef Međunarodne organizacije za migracije u BiH i subregionalni koordinator IOM-a za Zapadni Balkan.

IOM je intenzivno uključena u problematiku ilegalnih migracija u BiH. Da je migranata sve više, ne pokazuju samo statistika i brojke, već i prizori na ulicama i u parkovima u Bosni i Hercegovini, na kojima je moguće vidjeti sve veći broj migranata.

Od početka godine do 15. aprila u BiH je ušlo preko 1.000 migranata, a u prva tri mjeseca ove godine deset puta više nego u istom periodu prošle godine.
Ko su migranti koji dolaze u BiH? Koliko će ih zaista preći granicu u narednom periodu, od oko 50.000 koji se nalaze između grčkih otoka i naše zemlje?

Kako prevazići izazove preopterećene administracije i manjka kapaciteta kada je u pitanju smještaj, ali i ljudski kapaciteti?

Vlasti u BiH kažu da nema mjesta panici i da se BiH ne suočava sa migrantskom krizom.

Sa Peterom Van der Auweraertom smo razgovarali o svim izazovima sa kojima se BiH suočava kada su u pitanju migracije.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.