Doživotni zatvor ili novo suđenje za Radovana Karadžića

Vijesti 23. apr 201818:22 > 19:30
ICTY

Počeo je žalbeni pretres u predmetu protiv Radovana Karadžića pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove, koji je naslijedio Haški tribunal.

Odbrana se žali na povredu prava na pravično suđenje, te traži poništenje prvostepene presude Haškog tribunala i novo suđenje.

Žalbeni postupak nije suđenje, upozorio je na početku pretresa predsjedavajući sudija Theodor Meron i naglasio da argumenti moraju biti ograničeni na navodne pravne greške.

“Gospodin Karadžić iznosi 50 žalbenih osnova. On traži da žalbeno vijeće poništi svaku od njegovih osuda i da mu izrekne oslobađajuću presudu ili, alternativno, da naloži održavanje novog suđenja ili smanjenje kazne. Tužilaštvo odgovara da žalbu gospodina Karadžića treba u potpunosti odbaciti”, naveo je Theodor Meron.

Pretresno vijeće je Karadžića proglasilo krivim a da nije čulo njegovu stranu priče, tvrdi odbrana. Navode, natjerali su ga da bira između prava da se brani sam ili da svjedoči u svoju odbranu.

“Predsjednik Karadžić se sam branio. I kada je bio suočen sa izborom da mora odustati od tog prava ili ne svjedočiti, on se odlučio da ne svjedoči. Činjenica da je on stavljen u taj položaj, da je satjeran u ćošak, to je greška. I za nas je to to. Suđenje nakon toga više nije bilo pravično suđenje”, navela je Kate Gibson, zastupnica Radovana Karadžića.

“Želim odgovoriti na jutrošnju tvrdnju da je optužba željela nepravično suđenje. Mi kategorički odbacujemo tu tvrdnju. Optužba ozbiljno shvata zaštitu prava optuženog i ona je to takođe radila u ovom predmetu”, odgovor je tužiteljice Katarine Gustavson.

Svoje argumente o žalbi iznio je i sam Karadžić. Cijeli predmet će pasti, ubijeđen je.

“Zloupotrijebljene su izjave, zanemarena su prava, iskrivljene su činjenice, sakriven je uzrok, a posljedica prikazana kao ludilo ili kao zločin”, kazao je Karadžić.

Podsjetimo, Karadžić je pred Haškim tribunalom prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora. Tužilaštvo u svojoj žalbi traži povećanje kazne na doživotni zatvor.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.