Osmanović: Bez OHR-a bi neke stvari u BiH bile puno gore

Vijesti 23. apr 201819:51 > 20:00
N1

Zamjenik predsjednika SDA i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović je kazao da obraćanje predsjednice Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentine Matviyenko prikazuje "jednostran pristup kada je u pitanju BiH".

Osmanović je kazao da se “nije čulo ništa novo”.

To je nešto na čemu oni rade. To je jednostran pristup kada je u pitanju BiH, isključivo Ruske Federacije. S te strane, ništa se novo nije čulo. To pokazuje nepoznavanje problema u BiH kada su u pitanju dešavanja poslije Dejtonskog mirovnog sporazuma. Mi znamo da bi bez OHR-a i Visokog predstavnika neke stvari bile puno gore u BiH“, smatra Osmanović.

Podsjećamo, Matviyenko je govorila o tome za šta se Rusija zalaže kada je riječ o BiH.

Rusija, dosljedno se zalaže za predaju organima vlasti u BiH i entitetima čitave punomoći i odgovornosti za ono što se dešava u BiH. Zalaže se i za što skorije uklanjanje Ureda visokog predstavnika. Ovo protektoratno prisustvo nikako se ne uklapa u današnju stvarnost, koči zajednički napredak bh. regulisanja. Ovo prisustvo ponižava narode BiH kojima treba da se vrati kompetencija, da sami vladaju svojom sudbinom i sudbinom svoje zemlje“.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.