Tusk danas kreće na turneju po Zapadnom Balkanu

Vijesti 24. apr 201807:17 > 07:22
REUTERS/Francois Lenoir

Predsednik Evropskog savjeta Donald Tusk počinje danas u Tirani turneju po Zapadnom Balkanu tokom koje će do 27. aprila pored Tirane posjetiti Podgoricu, Beograd, Prištinu, Sarajevo i Skoplje.

Kako je saopšteno u Briselu, Tusk će zvaničnicima tih zemalja uputiti poruku da “Evropska unija jeste i ostaje najpouzdaniji partner cijelog regiona” i da će majski susret na vrhu EU-Zapadni Balkan potvrditi “evropsku perspektivu regiona”.

Tusk koji priprema i predsjedava zasjedanjima vođa EU želi da u susretu s čelnicima zemalja Zapadnog Balkana naglasi “već opipljive ključne obime i brojke u međupovezanosti EU i Zapadnog Balkana”, prenijeli su izvori bliski predsedniku Evropskog savjeta.

On će to potkrijepiti podacima koji govore, kako je rečeno, da je EU na Zapadnom Balkanu najveći investitor, najveći donator, najveće tržište i da je “najbolji zalog i obećanje za bolju budućnost građana tog područja”.

Tusk dolazi i sa stavom EU da susret 17. maja u Sofiji sa vođama Zapadnog Balkana treba da “opipljivo doprinese povezanosti s EU i unutar regiona”, a biće to i prilika da se razgovara o bilateralnim odnosima s Unijom.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.