Hadžidedić: Incident u Parlamentu BiH

Vijesti 24. apr 201809:43 > 09:47
N1

Zlatko Hadžidedić, stručnjak za međunarodne odnose, smatra da je tvrdnja da postoji savez Rusije sa Srbijom mit. Rusija nema specifične namjere prema BiH i ovom dijelu svijeta, rekao je. Naglasio je da je velika greška što je BiH dopustila da se Rusija otuđi od nje, te da se odnosi između BiH i Rusije svedu na RS i Srbiju.

Hadžidedić je kazao da Rusija u posljednjih 200 godina nije imala Balkan kao zonu uticaja.

“Rusija mora vršiti pritisak na Zapad, kako bi Zapad smanjio pritisak na Ukrajinu. Rusija u posljednjih 200 godina nije imala Balkan kao zonu uticaja, što je zanemareno u našim medijima. Donekle je Crna Gora do Prvog svjetskog rata bila saveznik Rusije. Savez sa Srbijom je mit kojim se manipulira. BiH je učinila veliku grešku što je dopustila da se Rusija otuđi od nje i da odnose svede na RS i Srbiju. To je greška naše diplomatije koju valja ispraviti. Mi smo sa Rusijom trebali razvijati malo drugačije odnose, a ne da ih prepustimo Miloradu Dodiku da ih razvija”, istakao je.

Smatra da je posjeta Valentine Matviyenko, predsjednice Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Republici Srpskoj prilika da se konačno utvrdi koji su to interesi Rusije u BiH.

“Konačno treba razgovarati koji su to ruski interesi, a ne da nagađamo. Elementarno je pitanje šta su interesi BiH u pogledu Rusije. Rusija za razliku od BiH jeste velika država koja ima geopolitičke interese koji se prostiru van njenih granica. Da smo razvijali drugačije odnose, ne bi se desilo da interesi Rusije prelamaju na BiH”, naveo je Hadžidedić.

Govor Matviyenko pred delegatima Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je Hadžidedić okarakterisao ”incidentom”. Za njega su reakcije domaćih političara na njen govor neadekvatne.

“Reakcije su pokazale kakvu vanjsku politiku imamo. Rusko miješanje u BiH predstavlja jednu kontradikciju. Ako se zalažete za Dejton, ne možete se zalagati za ukidanje Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR). To je gospođi Matviyenko neko trebao reći. Zamislite da se niko nije sjetio kazati da je OHR dio Dejtona. On se ne može jednokratno eliminirati jednim potezom. Ako želimo ukinuti OHR, onda trebamo pristupiti reviziji cijelog Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dejton je dio međunarodnog prava i bilo kakve njegove izmjene koje bi išle u pravcu jednog dijela teksta moraju obuhvatiti cijeli tekst Dejtona. Na to treba upozoriti one koji žele da vrše jednostrane izmjene. Imamo vanjsku politiku koja nije svjesna koju vrstu garancije predstavlja Dejton. Rusija je garant Dejtona i od nje bi najmanje očekivalo da inicira neku nejgovu izmjenu. Na to je gospođu neko trebao upozoriti”, istakao je.

Ukazao je da je posjeta Matviyenko BiH mogla predstavljati pozitivan presedan u odnosima između dvije države da je BiH kultivirala te odnose.

Osvrnuo se i na jučerašnje potpisivanje ugovora između Hrvatske i kompanije koja će graditi Pelješki most. I u ovom slučaju je naglasio neodgovarajuću reakciju poltičara na nastojanje Hrvatske da izgradi most. Konstataciju Željka Komšića da je izgradnja mosta akt agresije je jedinu ocijenio kao odgovarajućom reakcijom.

“Mislim da su reakcije veoma zakašnjele. Bilo je trenutaka kada se Hrvatskoj na moglo dati do znanja da to ne može proći. S ovakvom vanjskom politikom možda i prođe. Reakcije su uslijedile nakon što je Hrvatska slavodobitno proslavila potpisivanje ugovora. Imao sam priliku da razgovaram sa nekim parlamentarcima iz Evropskog parlamenta i rekao sam im da li znaju da se izgradnjom mosta narušava suverenitet BiH i da niko ne može povrijediti pravo jedno države na otvoreno more. Oni su rekli da je interesantno kako niko od bh. političara nije otvoreno reagirao na pokušaj Hrvatske da gradi most. S druge strane su se naši političari u štampi takmičili ko će jače licitirati u reakciji. U svakom slučdaju je trebalo mnogo ranije reagovati. Sljedeći korak bi trebao biti tužba BiH protiv Hrvatske ili žalba Vijeću sigurnosti UN-a. Najbolje je reagovao Željko Komšić kazavši da je ovo akt agresije, i zaista to jeste tako. Ovo je objavljivanje agresije koja traje”, naglasio je Hadžidedić.

Komentarisao je i rad Centralne izborne komisije (CIK) i dešavanja u vezi izmjena Izbornog zakona. Rekao je da se kreira atmosfera u kojoj će izbori biti krajnje izoštreni i da HDZ BiH insistira na izmjenama Izbornog zakona koje će mu omogućiti opstanak na vlasti. Istakao je važnost da se prije svega omogući građanima BiH, koji su u Ustavu navedeni kao Ostali, jednakopravnost.

“Nedopustive su izmjene ustavne strukture BiH kroz izmjene Izbornog zakona”, zaključio je Hadžidedić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.