Reakcija Ambasade SAD u BiH: Lažne optužbe Matviyenko

Vijesti 24. apr 201812:37 > 12:46
Fena

Predsjednica Vijeća Federacije Federalne skupštine Rusije Valentine Matviyenko bila je gost institucija Bosne i Hercegovne i stoga vas upućujemo da sva specifična pitanja glede njenog obraćanja u PSBiH uputite njenim domaćinima, kazali su za N1 u Uredu za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH komentarišući njene jučerašnje izjave u Parlamentu BiH.

Kako su za N1 kazali u Ambasadi SAD, optužbe Matviyenko ”ne zavređuju posebno komentarisanje”.

Lažne i neutemeljene optužbe koje je iznijela predsjedavajuća Matviyenko ne zavrjeđuju posebno komentarisanje. Opredjeljenost Sjedinjenih Američkih Država Bosni i Hercegovini kao suverenoj, multietničkoj državi i njenoj euro-atlantskoj budućnosti dobro je poznata i ne zahtijeva dodatna objašnjenja. Bosna i Hercegovina i njeni građani znaju da su Sjedinjene Američke Države bile i uvijek će ostati njihov istinski prijatelj i saveznik”, kazali su za N1 u Uredu za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH.

Podsjećamo, predsjednica Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentina Matviyenko boravi u BiH i jučer je u Sarajevu, između ostalog, kazala “da je vrijeme da OHR ode iz BiH i da prestane protektorat, jer je to ponižavajuće za bh. građane koji trebaju sami odlučivati o sudbini svoje zemlje”.

Ona je poručila da se Rusija suprotstavlja politici miješanja, te da Zapad pokušava da zaustavi vanjsku – nezavisnu politiku.

“U svemu pokušavaju da optuže Rusiju”, kazala je Matviyenko, navodeći slučaj Škripar i hemijski napad u Siriji, za koji je kazala da je “opravdanje agresije na samostalnu zemlju”.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.