Izetbegović o Pelješkom mostu: Slijedi maratonski proces

Vijesti 24. apr 201813:06 > 13:20
Fena

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović komentarisao je jučerašnje potpisivanje ugovora o gradnji Pelješkog mosta između Hrvatskih cesta i kineskog konzorcijuma China Road and Bridge Corporation.

“Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je zauzelo vrlo jasan stav koji je zatim potvrđen prošle godine od strane Predstavničkom doma Parlamenta BiH. BiH se definitivno protiv gradnji Pelješkog mosta, dok se ne definišu naša prava u skladu sa UNCLOS-om. To nije stvar u kojoj se nešto moglo zakasniti i nešto što se može riješiti u sljedećih mjesec dana. Nama slijedi maratonski proces. Očigledno, u tom smislu, voljeli bismo ga riješiti sa Hrvatskom na jednoj bazi dobrosusjedskih odnosa i volje da mi njima izađemo u susret, njihovoj potrebi da spoje teritorij, a oni nama da izađu u susret onom što nam garantuje UNCLOS, odnosno Konvencija o pravu pristupa otvorenom moru. Mi ćemo se dalje obratiti Evropskoj komisiji koja finansira projekt i ranije smo se obraćali”, kazao je Izetbegović odgovarajući na pitanje reporterke N1.

Kako je naveo, zbog cijele situacije obratit će se i predstavnicima Hrvatske.

“Obratit ćemo se i hrvatskoj strani i po potrebi, na kraju krajeva, obratiti se sudovima koje se bave ovim stvarima, jedan od njih je u Hagu, Međunarodni sud pravde. Drugi je tribunal koji se direktno bavi rješavanjem sporova koji se odnose na pravo mora i nalazi se u Hamburgu. Ovo je proces koji će trajati”, naveo je Izetbegović.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, koji učestvuje na sastanku na vrhu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Brdu kod Kranja, najavio je posjetu Hrvatskoj.

Na pitanje je li danas s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem razgovarao o Pelješkom mostu, Zvidzić je odgovorio:

“Dogovorili smo moju posjetu Hrvatskoj koji će uslijediti vrlo brzo, razgovarat ćemo i o drugim otvorenim pitanjima kao što je zbrinjavanje nuklearnog otpada.”

“To će biti prilika da se u konačnici definišu modeli koji će ići prema prihvatljivom rješenju”, kazao je Zvizdić.

Podsjetimo, Hrvatske ceste su dobile tri ponude na konkursu za gradnju Pelješkog mosta i u januaru ove godine odabrale su ponudu kineskog konzorcija, po cijeni od 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a).

Početkom aprila je, pak, za nadzor nad izgradnjom mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama odabrana zajednica ponuditelja, u kojoj su Institut IGH, Centar za organizaciju građenja i Invest inženjering, koje su za to dale ponudu u iznosu od 49,4 miliona kuna (bez PDV-a).

Izgradnja mosta trebala bi koštati preko 2 milijarde kuna. 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.