Evropska komisija za N1 o početku gradnje Pelješkog mosta

Vijesti 24. apr 201815:35 > 15:47
N1

"Evropska komisija je zaključila da nema otvorenih pravnih pitanja sa ovim projektom Kohezijske politike", rečeno je za N1 iz Evropske komisije na pitanje o procedurama nakon što je Hrvatska objavila da je potpisan ugovor o početku gradnje Pelješkog mosta.

Navedeno je da je dokumentacija koju je Hrvatska dostavila pažljivo analizirana, te da je provjereno da li su ispunjeni svi uvjeti i procedure.

Komisija je pažljivo izanalizirala hrvatsku projektnu dokumentaciju za sufinansiranje Pelješkog mosta, te je provjerila da li su ispunjeni svi uvjeti i procedure propisane Pravilom o Kohezijskoj politici prije usvajanja projekta. Na temelju dodatnih informacija koje je dostavila Hrvatska, Evropska komisija je zaključila da nema otvorenih pravnih pitanja s ovim projektom Kohezijske politike, kada su u pitanju komisijske i interne procedure Evropske Unije“, kazao je za N1 Johannes Bahrke, portparol za regionalnu politiku Evropske komisije.

Inače, u Dubrovniku je jučer potpisan ugovor o izgradnji Pelješkog mosta između Hrvatskih cesta i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation te ugovor za nadzor gradnje sa zajednicom ponuditelja u kojoj su Institut IGH, Centar za organizaciju građenja i Invest inženjering.

Uslijedile su mnogobrojne reakcije iz Bosne i Hercegovine na potpisivanje ugovora i eventualni početak izgradnje Pelješkog mosta. 

“Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je zauzelo vrlo jasan stav koji je zatim potvrđen prošle godine od strane Predstavničkom doma Parlamenta BiH. BiH se definitivno protiv gradnji Pelješkog mosta, dok se ne definišu naša prava u skladu sa UNCLOS-om. To nije stvar u kojoj se nešto moglo zakasniti i nešto što se može riješiti u sljedećih mjesec dana. Nama slijedi maratonski proces. Očigledno, u tom smislu, voljeli bismo ga riješiti sa Hrvatskom na jednoj bazi dobrosusjedskih odnosa i volje da mi njima izađemo u susret, njihovoj potrebi da spoje teritorij, a oni nama da izađu u susret onom što nam garantuje UNCLOS, odnosno Konvencija o pravu pristupa otvorenom moru. Mi ćemo se dalje obratiti Evropskoj komisiji koja finansira projekt i ranije smo se obraćali”, kazao je Izetbegović odgovarajući na pitanje reporterke N1.

Kako je naveo, zbog cijele situacije obratit će se i predstavnicima Hrvatske.

“Obratit ćemo se i hrvatskoj strani i po potrebi, na kraju krajeva, obratiti se sudovima koje se bave ovim stvarima, jedan od njih je u Hagu, Međunarodni sud pravde. Drugi je tribunal koji se direktno bavi rješavanjem sporova koji se odnose na pravo mora i nalazi se u Hamburgu. Ovo je proces koji će trajati”, naveo je Izetbegović.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, koji učestvuje na sastanku na vrhu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) u Brdu kod Kranja, najavio je posjetu Hrvatskoj.

Na pitanje je li danas s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem razgovarao o Pelješkom mostu, Zvidzić je odgovorio:

“Dogovorili smo moju posjetu Hrvatskoj koji će uslijediti vrlo brzo, razgovarat ćemo i o drugim otvorenim pitanjima kao što je zbrinjavanje nuklearnog otpada.”

“To će biti prilika da se u konačnici definišu modeli koji će ići prema prihvatljivom rješenju”, kazao je Zvizdić.

O cijelom slučaju oglasio je i član Predsjedništva BiH Dragana Čović.

“Što se tiče Pelješkog mosta ja sam i danas izdao saopćenje, sve ono što nije stav BiH, institucije Predsjedništva, ja mislim da treba ograditi se od takvih razmišljanja, ako gospodin Zvizdić izlazi ispred Vijeća ministara, onda to mora biti stav Vijeća ministara, ne gospodina Zvizdića. Ja sam i čestitao, ali kao predsjednik stranke, gospodinu Plenkoviću da je Hrvatska konačno napravila jedan iskorak koji uveliko pomaže BiH šta god ko o tome govorio jer ćemo mi za dvije ili tri godine imati nesmetan prolazak kroz Neum bez bilo kakvih opterećenja. Za to vrijeme ćemo završiti cestu Stolac-Neum tako da će se Neum potpuno otvoriti do jedne razine, one turističke destinacije kakva nam treba. Različiti istupi kojima neko pokušava da stvori ujdurmu samo prave štetu BiH. Ovakve stvari trebamo zajednički rješavati kroz institucije BiH”, kazao je Čović.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.