Ivanić: Neprihvatljiv izvorni Ugovor sa Islamskom zajednicom

Vijesti 24. apr 201817:17 > 17:18
PIXSELL/Samir Yordamoviç

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić izjavio je da mu je izvorni ugovor sa Islamskom zajednicom u BiH neprihvatljiv. Na pitanje novinarke N1 Ivanić je odgovorio da mu nije jasno zašto ga u svojim reagovanjima iz Islamske zajednice u BiH napadaju nakon njegovih napora da do sporazuma dođe.

“Podsjetiću da su, to sam više puta javnosti rekao, neke formulacije koje su bile tvrde, isključive, koje su bile neprimjenjive u Bosni i Hercegovini dobile drugačiji sadržaj. Zaprepašten sam činjenicom da je Islamska zajednica odustala od stvari koje smo dogovorili – lično ja u pregovorima s njima – i da se vratila na svoj izvorni prijedlog, a činjenica da su učestvovali u razgovorima sa mnom i da su pristali na poboljšanje tog teksta i ublažavanje previše tvrdih stavova pokazuje da sam imao pravo. Zašto me sad napadaju – kao da im ciljano treba neprijatelj? Neću još uvijek da idem u pretjerane detalje, ali ovakav sporazum koji je došao 2015. od Savjeta ministara BiH za mene je neprihvatljiv, a onaj o kojem smo razgovarali i koji je poboljšan za mene je prihvatljiv. Ponoviću još jednom – to što su ranije pristali u pregovorima sa mnom na neke formulacije pokazuje da sam bio u pravu. Toga je puno i bojim se kada bih sada ulazio u detalje da ne bih imao vremena svaku sitnicu objašnjavati, a ne želim površnim objašnjenjima da stvaram nove potrebe za novim velikim dijalogom. Početni izvorni sporazum je za mene neprihvatljiv. Ima prostora da možemo razgovarati o onome koji smo bili usaglasili. Ovaj sadašnji – ne”, stava je Ivanić.

Podsjećamo, tri dana nakon posljednje sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine na istupe Mladena Ivanića reagovali su iz Islamske zajednice u BiH.

“Član Predsjedništva g. Mladen Ivanić je iznio niz netačnih i neargumentovanih tvrdnji, karikirajući ili čak zlonamjerno iznoseći stavove i tumačeći odredbe sporazuma suprotno od onoga kako u njima doslovno piše, te je na taj način otvorio prostor za politiziranje i dodatno unošenje nepovjerenja među narodima i građanima BiH. Stavljanje Ugovora na dnevni red Predsjedništva BiH bio je način da se svi članovi Predsjedništva izjasne i iznesu eventualne primjedbe i da se o njima raspravlja argumentovano i u utvrđenoj proceduri. Umjesto toga, sada se o sadržaju Ugovora neutemeljeno i zlonamjerno manipuliše u javnosti”, saopšteno je iz Islamske zajednice u BiH.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj 19. aprila 2018. godine nije razmatralo Ugovor sa Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini. Članovi državnog Predsjedništva, Dragan Čović i Mladen Ivanić, tada nisu glasali za uvrštavanje tačke – “Prihvatanje Osnovnog Ugovora između BiH i Islamske zajednice u BiH” na dnevni red sjednice. Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH izjavio je da je preglasan na važnoj stvari – pokušaju da se na dnevni red uvrsti Ugovor sa Islamskom zajednicom u BiH čime ova vjerska institucija ostaje jedina koja sa državom nema defenisan ugovor.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.