Ahmetović: Isključio bih mikrofon Matviyenko

Vijesti 24. apr 201817:24 > 17:40
N1

BiH je ponižena kao zemlja, mislim da je kolegij oba doma morao imati na umu da može doći u ovakvu situaciju i BiH i oni koji su je slušali, kazao je za N1 Sadik Ahmetović, član Nezavisnog bloka.

BiH je ponižena kao zemlja, mislim da je kolegij oba doma morao imati na umu da može doći u ovakvu situaciju i BiH i oni koji su je slušali. Odgovornost nose članovi kolegija, nisu trebali dozvoliti obraćanje. Posjeta se trebala završiti posjetom delegacija. Lično bih isključio mikrofon Matviyenko jer ono što je kazala je ponižavajuće za građane BiH. Njena posjeta je destabilizirala odnose u BiH i NATO put. Oni koji su je pozvali su ranije morali znati u kakvu situaciju mogu doći i oni lično i Dom. Morali su predvidjeti te situacije, moglo se završiti sve na susjetima delegacija“, kazao je Ahmetović.

Dodao je da su većinu građana uvrijedile izjave o ratu u BiH.

Ovo što se jučer desilo je nešto što nije vanjskopolitički cilj BiH, a to je ulazak u EU i NATO. Ja sam imao priliku gledati svojim očima učešće Srbije u ratu u BiH, vojnike, avijaciju, tenkove i svega onog što je okupiralo taj dio BiH i nije spriječilo da se počini genocid. To je ono što je, siguran sam, većinu građana naše zemlje zaboljelo. Ovdje je problem što se to desilo u instituciji BiH“.

Na pitanje da li je bh. političarima stalo do ove zemlje, kazao je:

Ne znam da li im je stalo do ove zemlje, ali osoba koja se nalazi na američkoj crnoj listi i dođe u BiH i tako govori, sigurno zaslužuje komentare od sve trojice članova Predsjedništva na način da se referiraju prema onome što je vanjskopolitički cilj. Treba pitati kako je došlo do svega ovoga, BiH je jučer ponižena“.

“Interes Rusije je u najmanju ruku da zaustavi napredak BiH kada je riječ o ulasku u NATO. Sama Rusija želi, ono što je već iznešeno, promijeniti i zaustaviti naš napredak prema NATO-u”, kazao je Ahmetović.

Hrvatska kreće u gradnju Pelješkog mosta?

Hrvatska je ignorirala stav BiH. Zadnji stav BiH je bio prije sedam-osam godina i to je bio jedinstven stav kada je u pitanju gradnja Pelješkog mosta. Vlast u BiH pokazuje da nije sposobna voditi državu u miru i štititi interese kada je u pitanju more i kopno. Ovim smo izgubili suverenitet nad otvorenim morem, i kad nas neko ponizi kao jučer, onda se moramo osjećati jadno“, istakao je Ahmetović.

Uskoro video gostovanja Sadika Ahmetovića.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.