Reakcije na izjave Matviyenko

Vijesti 24. apr 201817:46 > 19:03
N1

Predsjednica gornjeg doma parlamenta Ruske Federacije Valentina Matviyenko susrela se s članovima Predsjedništva BiH. Nakon toga otputovala je u Banjaluku, gdje su je dočekali predstavnici entiteta Republika Srpska. Na dočeku nije bilo obilježja države BiH. Intonirane su himne Rusije i RS.

Srdačan pozdrav gošći iz Rusije, rukovanje i osmijesi. No, iza zatvorenih vrata, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kaže nije ostao nijem na izgovoreno za govornicom Parlamenta BiH. Osjetljiva pitanja tako treba i tretirati, poručio je.

“Ja sam joj već u uvodu kazao da su to osjetljive stvari, kao što su osjetljive stvari i odnosi Ukrajine i Rusije, gdje BiH dobro pazi šta će reći i da prijateljske zemlje, trebaju u najboljoj namjeri ili trebaju da se suzdrže nekih intervencija, nekih mišljenja kada je u pitanju prošlost BiH, njena struktura, kada je u pitanju pozicija OHR-a, međunarodnih sudija i slično”, kazao je Izetbegović.

I razgovor sa Matviyenko pokazao je svo nejedinstvo u stavovima članova Predsjedništva. Sezalo je od Izetbegovićevog negodavanja, preko Ivanićevog potvrđivanja stava da OHR BiH više ne treba, do Čovićevog izvinjavanja Matviyenko zbog reakcija dijela javnosti koje je doživjela, navodi Izetbegović. Čović navode demantuje.

“Rekao sam da dama može očekivati još koji komentar, jer je u tom duhu vodio predsjedavajući, oko posjete RS tog izaslanstva, ali žalosti me što to više komentiram. To je bespredmetno, iako je to samo potreba jedne predizborne kampanje, prešutit ću”, poručio je Dragan Čović, član Predsjedništva BiH.

“Rusija ima, i ja od nje i očekujem da ima jasan stav kada je u pitanju primjena Dejtonskog sporazuma, a to što se to svima ne sviđa, a šta ćemo, ima nekih stvari koje se meni od nekih drugih zemalja ne sviđaju, pa znamo se nositi, i nosimo se s njima. Tako i to bi trebalo da bude princip koji moraju prihvatiti, nositi i predstavnici političkog života u bošnjačkog naroda”, zaključio je Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH.

Većinom su upravo parlamentarci iz bošnjačkih stranaka najglasniji u osudama navoda Matviyenko da se u BiH dogodio građanski rat, komentara o unutrašnjim prilikama.

“Sve te priče oko ruskog uticaja ili pokušaja ruskog uticaja u BiH jučer su na neki način, zloupotrebom govornice od strane predsjednice gornjeg doma ruskog parlamenta, dobile na većem značaju”, ocijenio je Šefik Džaferović, dopredsjedavajući PD PSBiH.

Greška naše diplomatije koju treba ispraviti je što se dozvolilo da odnose s Rusijom razvija Milorad Dodik, odnosno Republika Srpska, i zato nam se dešavaju ovakvi incidenti, mišljenje je stručnjaka za međunarodne odnose, Zlatka Hažidedića.

“Rusija se sada nalazi pod velikim pritiskom, ona svoje neriješene odnose sa Zapadom prelama na mnogim drugim mjestima, i BiH se tu našla na udaru. Da smo razvijali drugačije odnose sa Rusijom ne bi došlo do toga da se baš preko naših leđa prelama”, naveo je Hažidedić.

Pojedini državni parlamentarci danas apeliraju na sve institucije da se iskoriste diplomatske alati i ne dozvoli dalje grubo zloupotrebljavanje institucija i gostoprimstva BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.