Ekspert: Samo jedan način da se zaustavi gradnja Pelješkog

Vijesti 24. apr 201818:11 > 19:19
N1

Evropska komisija je potvrdila - nema prepreka za izgradnju Pelješkog mosta. Dragan Čović, kao predsjednik HDZ-a čestitao hrvatskom premijeru Plenkoviću. Bakir Izetbegović, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH najavio dugotrajnu pravnu bitku. Zvizdić također negoduje. Njegov zamjenik u Vijeću ministara, Bevanda nema ništa protiv mosta...

Nakon, kako su naveli, pažljive analize dokumentacije koju je dostavila Hrvatska – Evropska komisija je zaključila:

“Nema otvorenih pravnih pitanja s ovim projektom Kohezijske politike, kada su u pitanju komisijske i interne procedure Evropske unije”.

To nije i mišljenje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Bakira Izetbegovića. Ne želi otkrivati do kraja karte u rukama, ali tvrdi – dovedeno je u pitanje pravo BiH na pristup otvorenom more. Razgovori sa susjedima nisu urodili plodom, stoga:

“Mi ćemo se dalje obratiti Evropskoj komisiji, koja finansira projekat, i ranije smo se obraćali. Obratit ćemo se hrvatskoj strani i po potrebi i sudovima. Jedan od njih je u Haagu, Međunarodni sud pravde, a drugi je Tribunal koji direktno rješava sporove koji se odnose na pravo mora, on se nalazi u Hamburgu”, poručuje Izetbegović.

Dok Izetbegović najavljuje sudove – Dragan Čović upućuje čestitke. Hrvatskoj.

“Da je Hrvatska konačno napravila jedan iskorak koji uveliko pomaže BiH, šta god ko o tome govorio, jer ćemo mi za dvije ili tri godine imati nesmetan prolazak kroz Neum bez bilo kakvih opterećenja. Za to vrijeme ćemo završiti cestu Stolac-Neum tako da će se Neum potpuno otvoriti”, smatra Dragan Čović, član Predsjedništva BiH.

Pometnja i u Vijeću ministara BiH. Predsjedavajući Zvizdić navodi da je potpisivanje Ugovora o izgradnji Pelješkog mosta, nekorektan i nesusjedski potez. Napori da se riješi pitanje razgraničenja, a prije svega onog morskog, između dvije države, Hrvatska je ignorisala, kaže Zvizdić. Najavljuje sastanak s Plenkovićem.

“Sa premijerom Plenkovićem smo dogovorili moju posjetu Vladi Hrvatske, koja će uslijediti vrlo brzo, kada ćemo otvoriti ponovo sva pitanja…Nije samo Pelješkog mosta, odlaganje nuklearnog otpada i to će biti prilika da se u konačnici definiraju modeli koji će ići ka zajedničkom prihvatljivom obostranom rješenju”, zaključuje Zvizdić.

No, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća, Vjekoslav Bevanda, nekorektnim smatra potez Zvizdića. Podsjeća ga na Zaključak sa sjednice Vijeća od prošle godine, kada je, tvrdi Bevanda, jedoglasno usvojen Izvještaj resornog ministarstva koji kaže da nema formalnih prepreka za gradnju Pelješkog.

Pojedini stručnjaci tvrde – jedini način da BiH zaustavi izgradnju jeste da pred Evropskom komisijom ospori pojedini dokumenti, koje je Hrvatska dostavila, i dokaže da su lažirani. Posebno se to odnosi na specifikacije mosta. Ako to nisu nadležni uspjeli do sada – sudovi bi mogli biti gubljenje vremena.

“Ako i uspiju predati bilo kakvu tužbu i kada Sud pogleda sve dokumente, reći će niste reagirali na vrijeme, mogli ste dokazati da se radi o kršenju međunarodnog prava, a čak iako bi donio neku odluku da je most nelegalan nema te sile koja će narediti rušenje mosta”, pojašnjava Nešad Alikadić, stručnjak za pomorski saobraćaj.

Umjesto sudova – pojedini državni parlamentarci su stava da s Hrvatskom treba pregovarati o ustupcima koji bi mogli ublažiti posljedice izgradnje Pelješkog mosta. Stava su da je i to trebalo biti urađeno mnogo ranije.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.