Zvizdićeva poruka na Business Forumu: Ulažite u BiH

Vijesti 25. apr 201810:04 > 10:22
N1

Počeo je 9. po redu Sarajevo Business Forum, a prisutnima se obratio predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić koji je pozvao investitore ''da ulažu u BiH i budu dio pozitivne priče''.

 On je rekao da Bosna i Hercegovina bilježi ekonomski rast, a posebno je podvukao na rezultate ostvarenje u vanjskotrgovinskoj razmjeni.

”Spoj naših prirodnih i ljudskih resursa s reformama koje provodimo, velikim i pripremljenim investicionim projektima i potencijalima je sasvim sigurno jedna od najuspješnijih formula. Bruto društveni proizvod je u 2016. iznosio rekordnih skoro 30 milijardi maraka sa značajnim povećanjem u 2017 i rastom u prvim mjesecima 2018. Prosječna godišnja inflacija je ispod 1.3 posto, a stopa nezaposlenih se u 2016. godini sa 25 posto smanjila ispod 20 posto. Javni dug se uredno vraća i smanjuje, BiH je najmanje zadužena zemlja i u regiji i u Jugoistočnoj Evropi. Direktne strane investicije su u 2017. godini povećane za 58.6 posto u odnosu na prethodnu godinu. Najveći strani ulagači su Austrija, Hrvatska, Njemačka, Italija… Najveća ulaganja su u sektor proizvodnje kao i u bankarski sektor”, rekao je predsjedavajući Zvizdić.

U nastavku izlaganja posebno je podvukao na rezultate ostvarene u vanjskotrgovinskoj razmjeni.

”Izvoz u prošloj godini je povećan za 17 posto, u prošloj godini je pokrivenost uvoza sa izvozom bila najveća u poslijeratnom periodu. Naš glavni trgovinski partner je EU”, dodao je on i nastavio:

”Trend rasta vanjskotrgovinske razmjere nastavlja se i u 2018. godini uz povećanje od 11 posto u odnosu na isti period prošle godine. Sve navedeno je značajnim dijelom rezultat aktivnosti koje su provodili ne samo vm nego i drugi nivou vlasti u Bosni i Hercegovini”, naglasio je Zvizdić.

Istakao je značaj turizma za razvoj Bosne i Hercegovine.

‘Ovom prilikom želim spomenuti turizam – Bosna i Hercegovina je prema podacima svjetske turističke organizacije, zemlja koja ostvaruje jedan od najvećih porasta turizma, ono što posebno preporučujemo kao šansu za ulaganje, jesu ulaganja u sektor energetike, turizma, IT industrije…”, dodao je on.

Na kraju, Zvizdić je pozvao investitreo da ulažu u Bosnu i Hercegovinu i da budu, kako je kazao, dio uspješne, pozitivne i optimistične priče.

Podaci koje sam iznio su rezultate predanog rada, to potvrđuje i ovako posjećen i značajan Biznis forum koji je važan za kompletnu regiju. Još jednom vas pozivam da ulažete u Bosnu i Hercegovinu i da budete dio naše uspješne, pozitivne i optimistične priče. Želim vam uspješan rad, želim vam da svakako nađete malo vremena da uživate u ljepotama našeg predivnog glavnog grada koji je u poznat kao Jerusalem u Evropi”, zaključio je on.

N1 televizija je regionalni medijski pokrovitelj foruma.

U srijedu i četvrtak, 25. i 26. april, N1 televizija realizira cjelodnevni specijalni program s mjesta događaja. U našem programu, osim prijenosa obraćanja panelista, donosimo i detaljne analize kada su u pitanu investicije, domaći i strani kapital, te razgovaramo sa stručnjacima iz oblasti ekonomije, turizma, tehnologija i sporta.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.