Wigemark: Političari se trebaju držati dalje od biznisa

Vijesti 25. apr 201811:46 > 11:57
N1

"Ne krivim ja političare ovdje, ali političari bi se tebali držati podalje od biznisa, da puste poslovne ljude da rade ono u čemu su oni dobri. To važi u cijelom svijetu", rekao je Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, pred učesnicima Sarajevo Business Foruma.

Wigemark je istakao kako je optimista kada je riječ o BiH, da ta država ima mnogo otvorenih vrata i da će joj proces integracija u EU pomoći da krene naprijed.

Wigemark je podsjetio kako će sutra u Sarajevu boraviti predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, te da će biti potpisivana dva sporazuma o investicijama Evropske investicijske banke vrijedna 60 miliona eura za Koridor 5 c.

“Ova zemlja, kao i region, približavaju se Europskoj uniji (EU). Postoji prilika i veći interes nego u prethodnim godinama. Kada se vratimo na 2003. godinu, tada je EU izrazila svoj interes za pridruživanje Zapadnog Balkana. Za manje od mjesec dana imat ćemo Samit u Sofiji, gdje će se razgovarati o budućnosti EU i zemalja Zapadnog Balkana. Fokus će biti na tome kako povezati ovdašnje ekonomije”, rekao je Wigemark.

Dodao je, kako je u tom kontekstu, tema SBF-a, jedna regija, jedna ekonomija zaista adekvatna i pravovramana, jer, kako je Wigemark naglasio, budućnost ove zemlje i regiona leže u boljim odnosima, u zanemarivanju granica, koje su se podigle prije 25 godina, nakon strašnog rata, kakav više ne želimo vidjeti.

Podsjetio je kako BiH ima vlo ambiciozan program strukturalnih reformi, te rekao da je zemlja pokrenula reformu u protekle tri godine.

“Donijete su važne odluke. Finansijski sistem je u boljem stanju nego ikada, komercijalne banke imaju izvanredne profite u zemlji. Novac nije problem. Finansije su tu. Kamatne stope u BiH su niže nego ikada prije, rekordno niske. Izvoz je porastao. Na mikro nivou ima dosta birokratskih prepreka, poslovna klima nije dovoljno pozitivna da bi zemlja napravila taj skok. Potrebno je da se na neki način riješe problemi oko granica, jer neprihvatljivo je da se na granici čeka 24 sata. Mi u EU govorimo o Uniji bez granica, gdje ljudi imaju svoju nacionlanost, religiju, kulturu i identitet, ali svi radimo zajedno”, rekao je Wigemark.

Naveo je kako EU želi i dobre odnose sa Turskom, jer, kako je rekao, ona je dio Evrope.

“Zato svi moramo raditi zajedno. Veoma mi je drago što ovdje vidim poslovne ljude iz cijelog svijeta. Svi moramo raditi zajedno i pomoći da se uspostave investicijske mogućnosti. Ne krivim ja političare ovdje, ali političari bi se tebali držati podalje od biznisa, da puste poslovne ljude da rade ono u čemu su oni dobri. To važi u cijelom svijetu”, rekao je Wigemark.

Optimista je, kaže, po pitanju BiH. Ova zemlja, kako je rekao, “ima jako puno otvorenih vrata ka EU, ka međunarodnim investitorima, cijeli proces integracija u EU koji će pomoći da BiH krene naprijed”.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.