Presuda u predmetu Radončić i drugi 16. maja

Vijesti 25. apr 201814:20 > 16:20
N1

Na suđenju za ometanje pravosuđa, odbrana Bakira Dautbašića, Bilsene Šahman i Zijada Hadžijahića zatražila je oslobađajuću presudu u završnoj riječi uz obrazloženje da Tužilaštvo BiH nije dokazalo ni osnovne elemente krivičnih djela koja im se stavljaju na teret. Presuda u ovom slučaju bit će donesena 16. maja u 13 sati.

“Svjedokinji Azri Sarić nisu prijetili Dautbašić i Šahman. Bilo je je obrnuto. Oni su žrtve ucjene”, ustvrdila je odbrana.

“Sve je politički montiran proces koji se temelji na tumačenju iskaza, a ne dokaza”, kazala je odbrana.

Odbrana tvrdi da Tužilaštvo BiH nije izvelo nijedan dokaz koji potvrđuje da su postojali kontakti Fahrudina Radončića i BIlsene Šahman, Bilsene Šahman i Zijada Hadžijahića i Fahrudina Radončića i Zijada Hadžijahića ili, kako je istakla advokatica Bakira Dautbašića Tatjana Savić, “ispade da se Bakir Dautbašić jedini udružio”.

Odbrana je ponovila kako Nermana Hadžijahić nije bila SBB-a za ambasadoricu u Sloveniji. Pozvali su se na iskaz Muniba Jusufovića koji je bio koordinator na sastancima sa SDA, a koji je posvjedočio da je Nermana Hadžijahić bila Izetbegovićev prijedlog.

Odbrana nije osporila da je Dautbašić razgovarao sa Radončićem u vezi Nermane Hadžijahić obzirom da je u dugogodišnjem prijateljskom odnosu sa njenim suprugom, Zijadom Hadžijahićem. Tvrde da Tužilaštvo nije izvelo nijedan dokaz koji bi potvrdio krivičo djelo davanja nedopuštene koristi.

“Bit će danas tokom dana”, prepiska je Dautbašića sa Zijadom Hadžijahićem za koju Tužilaštvo tvrdi da je potvrdilo imenovanje Nermane Hadžijahić za odbranu je dio razgovora o registraciji vozila.

Odbrana Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman u završnim riječima ustvrdila je da je cijeli iskaz Azre Sarić laž.

“Ona je pokušala ucijeniti Bakira i Bilsenu. Za Fahrudina Radončića nije bilo potrebe da Sarić mijenja iskaz ranije dat jer nikada nije ni spomenula Fahrudina Radončića. Svi izvedeni dokazi potvrdili su kako su glavni svjedoci Azra Sarić i Sabahudin Žujo nepouzdani svjedoci dok je pristrasnost Dubravka Čampare, državnog tužitelja, dokazana i njegovim izuzećem u predmetu odlukom Ureda disciplinskog tužitelja”, navela je odbrana.

Jedan od glavnih izvedenih dokaza na koji se poziva Tužilaštvo je razgovor Bakira Dautbašića sa Fahrudinom Radončićem gdje Dautbašić piše “razgovor pošao dobro”, Radončić odgovorio “Ok”.

Tužilaštvo tvrdi da je riječ o potvrdi da je razgovarao sa Azrom Sarić što je odbrana negirala. Tvrde da je riječ o komentaru na sastanak SDA i SBB-a što se u dopisu SDA potvrdilo. 

Odbrana optuženih je zatražila oslobađanje, a presuda u ovom slučaju bit će donesena 16. maja u 13 sati.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.