Bukvić za N1: Ovo je siguran put u dobrom pravcu

Vijesti 25. apr 201814:29 > 14:33
N1

Direktor BBI banke Amer Bukvić tokom gostovanja u specijalnom programu N1, regionalnog medijskog pokrovitelja Sarajevo Business Foruma, kazao je da je SBF zajednički projekt između privrede, medija, ukupno javnosti i države.

“Ovo nije projekat da ga može uraditi sam privatni sektor niti da ga može uraditi sama država niti sam medijski prostor da promijeniti. Ovo moramo raditi zajedno”, kazao je Bukvić za N1.

On je kazao da je Sarajevo Business Forum postao pokret i da to više nije organizacija.

“Mogu reći da je SBF postao pokret, to više nije orgranizacija to je pokret za promjenu imidža Bosne i Hercegovine i regiona u svijetu. Isto tako pokret za mentalnu promjenu u primanju investitora. Mi smo živjeli u okruženju, socijalizmu gdje taj privatni kapital nije uvijek dobrošao u svijesti ljudi. Mislim da je to vrijeme iza nas i za privatni kapital se moramo boriti. Nije da vam neko nešto otima, mi moramo da se otimamo da oni dođu i da napravimo nove vrijednosti, novu klimu”, istakao je Bukvić.

“Mislim da smo ipak napravili napravili veliki iskorak. Sada postoji neki opći konsenzus da nema alternative investicijama i to se vidi kroz SBF. Vidite koliko je ljudi uključeno, koliko je organizacija uključeno. Mislim da je ovo postao pokret i da je ovo siguran put u dobrom pravcu”, naglasio je Bukvić.

1.800 učesnika, 225 projekata koji su objelodanjeni, šta je sa projektima koji su ostali iza kulisa?

“Na Sarajevo Business Forum mi smo uspjeli da dovedemo 225 projekata koji su u reprezentativnoj formi u ovom momentu. Sarajevo Business Forum ide sada kroz cijelu godinu, idemo u dovođenje investitora kroz cijelu godinu Ovo će biti samo jedan veliki event, ali napori za dovođenje investicija i investitora će se raditi cijelu godinu. Niko nije izostavljen. Dograditi ćemo projekte koje nismo završili, nastaviti ćemo promociju na sljedećem SBF-u već od sljedećeg mjeseca.

Turizam, jedan od glavnih fokusa Sarajevo Business Foruma, predstaviti će se šezdeset projekata, koliko smo otvoreni o konkretnim mjerama?

“Mislim da administracija pravi dosta reformi. Iz godine u godinu ide to lakše, brže. Sad je mnogo bolje. Normalno da ima još stvari koje moramo iskoordinirati. Govorimo o turizmu ali nismo riješili pitanje viznog režima. Nismo riješili pitanje otvaranja linija, nacionalne aviokompanije, puno stvari, ali je pitanje šta hoćete da gledate. Hoćete da gledate “čašu pola praznu ili pola punu”. Naš je pristup da “čašu gledamo pola punu”. Mislim da je jako veliki napredak napravljen. To se vidi. Imamo odlične brojeve. U Bosni i Hercegovini imate prosječan rast turističkih dolazaka za 14% u posljednjih deset godina. Imamo utrostručen broj turista kako smo krenuli. Nismo mi jedini, te aktivnosti se vode, mi smo jedna od njih. Utrostučen je od vremena kada smo krenuli. Mislim da smo na početku i da treba još puno da radimo. Pred nama je jako dobra budućnost, samo je pitanje nestrpljenja mladih generacija. Hoće li naše mlade generacije prije otići ili ćemo mi prije uspjeti nego što će oni otići. Odlaze, otišlo ih je puno, ali Bosna nije što je bila. Na forumu imamo goste koji su dolazili prije pet, šest godina i oni su oduševljeni onim šta se desilo u Sarajevu posljednjih godina. Grad nije ono što je bio. Nadam se da ćemo za pet godina pričati da Sarajevo nije ni blizu onome što je bilo 2018. godine. To je put, idemo naprijed. Radimo, trudimo se, samo je bitno da smo u ovome zajedno”.

Drugi dan SBF-a biće u znaku turizma, a učesnicima će biti predstavljeno više od 60 projekata iz te oblasti. Uz prezentaciju projekata biće organizovana i panel diskusija na temu “Tourism as a Rapid Growth Opportunity for SEE”.

Takođe će se razgovarati i o utjecaju ekonomija evropskih zemalja na region. Na panelu “EU Supply Chain and its Impact on Western Balkan Companies” će biti razmatrano jačanje regionalne industrije kreiranjem jačih lanaca snabdijevanja.

Takođe je najavljen i panel “Diaspora, Sports, Arts, Culture & Creative Industry – Transforming Emotions into Investments” na kojem će dijaspora, sport, kultura, umjetnost i kreativna industrija biti razmatrani u kontekstu ekonomskog rasta i razvoja regiona.

Učešće na ovogodišnjem SBF-u najavilo je 1.800 osoba, a rad Foruma će pratiti više od 360 akreditovanih prestavnika medija.

Detaljan program i agenda 9. Sarajevo Business Foruma (SBF) 2018 dostupni su online na linku,

N1 televizija je regionalni medijski pokrovitelj foruma.

U srijedu i četvrtak, 25. i 26. april, N1 televizija realizira cjelodnevni specijalni program s mjesta događaja. U našem programu, osim prijenosa obraćanja panelista, donosimo i detaljne analize kada su u pitanu investicije, domaći i strani kapital, te razgovaramo sa stručnjacima iz oblasti ekonomije, turizma, tehnologija i sporta.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.