Mavrak za N1: Izbora će biti i to je izvjesna činjenica

Vijesti 26. apr 201808:38 > 09:50
N1

Izbora će biti i to je jedina izvjesna činjenica u ovom trenutku, ali je pitanje kako će se implementirati ishod, kazao je jutros novinar Ranko Mavrak gostujući u Novom danu na N1 televiziji.

On je kazao je izborni proces u Bosni i Hercegovini ”duboko kontaminiran”.

‘Smisao cijelog ovog igrokaza je neka vrsta mobilizacije biračkog tijela. Imate duboko kontaminirani izborni proces, nezdravo ozračje u kojem se pripremaju izbori. Mi ćemo imati situaciju da će izbori biti raspisani”, rekao je Mavrak.

Prema njegovom mišljenju, do kolapsa države ne može doći jer postoji mehanizmi da se to spriječi.

”Uvijek postoji mehanizam privremenog finansiranja i on se pokazuje kao štaka u situacijama kada političari ne mogu da se dogovore o proračunu. Političari su majstori improvizacije. Ne vjerujem da će doći do kolapsa države, imat ćete situaciju da će nakon odluka Središnjeg izbornog povjerenstva u kojem će odluke biti predmet sudskih procesa”, dodao je gost Novog dana.

Mavrak je naglasio da i međunarodna situacija snosi dio odgovornosti za stanje u BiH, ali da je teško priznati vlastite greške.

”Međunarodna zajednica već nekih desetak godina izbjegava svaku vrstu intervencionizma. Mislim da je riječ o pogrešnom potezu, o elementarnoj činjenici. Mislim da je napravljena pogreška kada se mislilo da je 90 posto posla napravljeno. U ovoj zemlji nijedan proces nije ireverzibilan, ta situacija se sada odbija međunarodnoj zajednici o glavu, ali je vrlo teško prihvatiti osobne greške. Međunarodna zajednica je definitivno suodgovorna za stanje u kojem je država. Bojim se da veleposlanica Cormack i veleposlanik Wigemark nude svoju dobru volju, da to nije dovoljno, da to ne funkcionira na taj način”, potcrtao je on:

 ”Moja poanta je u tomu da je ova država definitivno zrela za temeljitu rekonstruciku izbornog sustava”, rekao je Ranko Mavrak gostujući na N1 televiziji.

Gost Novog dana prognozirao je uspjeh Dragana Čovića u trci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

”Ovo će biti jedna naizgled neizvjesna utrka s, ja bih rekao, izvjesnim ishodom. Ne vjerujem da neko može da ugrozi položaj Dragana Čovića. Mislim da lice Boriše Falatara predstavlja neki novum, mislim da alternative nemaju izgleda dok postoji ovakav izborni sustav”, poentirao je gost N1 televizije.

Uskoro video.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.