Dragan Mektić sa čelnim ljudima sigurnosnog sektora Rusije

Vijesti 26. apr 201811:46 > 11:52
Ministarstvo sigurnosti BiH

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić sastao se u Sočiju sa Nikolajem Patruševim, sekretarom Vijeća sigurnosti Ruske Rederacije.

Tokom ovog sastanka razgovarano je o mogućnostima za unaprijeđenje odnosa između dvije države, te jačanju saradnje u oblasti borbe protiv terorizma, cyber sigurnosti, borbe protiv ilegalnih migracija i trgovine ljudima.

Naglašeno je da globalni sigurnosni izazovi, posebno terorističke prijetnje iziskuju usaglašeno djelovanje i pravovremenu razmjenu svih informacija, posebno o primjenama novih taktika i strategija od strane radikalnih grupa.

Ministar Mektić je istakao da Bosna i Hercegovina ostaje posvećena zajedničkoj borbi protiv terorizma te da nema toleranciju prema ovoj pojavi. Posebno je naglasio postignute rezultate u ovoj oblasti u posljednjih nekoliko godina što je prepoznato i pozitivno ocijenjeno i kod međunarodnih partnera.

Mektić se tokom posjete Rusiji sastao i sa zamjenikom ministra unutrašnjih poslova Rusije Igorom Zubovim, sa kojim je razgovarao o jačanju saradnje i razmjeni informacija između sigurnosnih agencija. Tokom sastanka ministar Mektić i zamjenik Zubov potpisali su i Memorandum o saradnji između Ministarstva sigurnosti BiH i MUP-a Rusije u oblasti vanjske migracije radne snage. Na taj način se dodatno štite prava i slobode radnika te spriječavaju ilegalne migracije radne snage, saopšteno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.