Lijanović: Otvoreno pismo visokom predstavniku u BiH

Vijesti 26. apr 201811:53 > 11:58
N1

Kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Jerko Ivanković Lijanović uputio je danas otvoreno pismo visokom predstavniku Valentinu Inzku u kojem je današnji nedolazak dijela delegata iz Kluba hrvatskog naroda ocijenio ''direktnim kršenjem Dejtonskog sporazuma''.

On je poručio da u pitanju ”pokazivanje straha od održavanja fer i poštenih izbora”.

”Današnji nedolazak izaslanika iz reda HDZ-a BiH na sjednicu Doma naroda Parlamenta BiH je direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i brutalna zloupotreba funkcije izaslanika u Domu naroda BiH, ali i jasno pokazivanje straha od održavanja fer i poštenih izbora u oktobru.

U cilju zaštite provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i osiguranja temelja demokracije, a to su fer i pošteni izbori na koje imaju pravo svi stanovnici u BiH, molim Vas da proglasite važećim predložene Izmjene izbornog zakona kako bi spriječili kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma te tako osigurali održavanje fer i poštenih izbora u oktobru 2018”, poručio je on.

Sjednica Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine odgođena je, podsjećamo, zbog nedostatka kvoruma.

Bojan Ninković, sekretar Doma naroda, pojašnjavajući razlog odgađanja, prisutne delegate je upoznao s detaljima svog telefonskog razgovora s delegatima iz Kluba hrvatskog naroda koji su mu kazali da nisu u mogućnosti prisustvovati sjednici.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.