Nezavisni blok: Nastavak političkog monopola HDZ-a BiH

Vijesti 26. apr 201812:32 > 12:44
Nezavisni blok

Na neodržavanje današnje sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je reagovao Nezavisni blok (NB). Za NB neodržavanje sjednice je nastavak politike HDZ-a BiH i drugih stranaka koja osigurava mogućnost manipulacije u izbornom procesu i daljnji politički monopol na njihovom zamišljenom nedemokratskom teritoriju.

U saopštenju se navodi i to da se po treći put parlamentarci iz Kluba delegata iz reda hrvatskog naroda nisu pojavili na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH kako bi zaustavili glasanje o tehničkim izmjenama Izbornog zakona BiH. Ova opstrukcija je nastavak zloupotrebe institucija države Bosne i Hercegovine, mišljenja su u NB-u.

NB tvrdi da zakonsko rješenje koje je usvojio Predstavnički dom Parlamenta BiH osigurava veću transparentnost, zaštitu volje birača, skeniranje glasačkih listića i nadzor na glasačkim mjestima i nacionalni interes svih naroda i građana je u ovom slučaju apsolutno u usvajanju prijedloga koje će zaustaviti netransparentan izborni proces i manipulacije. Jedno od prvih naših rješenja u Parlamentu BiH, nakon osnivanja Nezavisnog bloka, je upravo ovo rješenje elektronskog glasanja i transparentnosti izbornog procesa, jer želimo da isklju
ivo volja naroda i građana odredi rezultate izbora, a ne korumpirani službenici i poslužnici koji služe uskim vrhovima političkih stranaka, stoji u saopštenju.

”Protiv ovog rješenja su samo oni koji znaju da krađom i namještanjem izbora jedino mogu opstati na svojim pozicijama. Takvi ne smiju pobijediti veliku većinu poštenog svijeta i ljudi u BiH koji žele da žive u normalnoj zemlji, gdje se njihova volja poštuje i gdje politika i sistem služi njima svima, a ne samo uskim skupinama, odabranim i poslušnim, porodično i interesno povezanim, kako je većinom slučaj danas. Nezavisni blok poziva sve delegate u Domu naroda Parlamenta BiH, političke stranke u našoj zemlji, kao i predstavnike međunarodne zajednice da se zaustavi antidejtosnko djelovanje i zloupotreba institucija, te omogući glasanje o vitalnom zakonskom rješenju za našu zemlju i poštenu sprovedbu izbora u oktobru 2018. godine”, izjavio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka i poslanik u Parlamentu BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.