Softić: Nedolazak delegata kupovina vremena

Vijesti 26. apr 201812:50 > 12:54
N1

Delegat u državnom Domu naroda Safet Softić komentarisao je neodržavanje današnje sjednice ovog doma nakon što nije bilo potrebnog kvoruma zbog nedolaska tri delegata iz reda hrvatskog naroda.

Sjednici je prisustvovalo 12 delegata – po pet iz klubova bošnjačkog i srpskog naroda i dva delegata iz Kluba hrvatskog naroda, što nije bilo dovoljno za održavanje sjednice. Sekretar Doma naroda Bojan Ninković je pojasnio da kvorum čini devet delegata, po tri iz sva tri kluba.

“Mislim da ne današnji nedolazak ova tri delegata iz Kluba hrvatskog naroda ustvari kupovina vremena kako bismo ušli u raspisivanje izbora bez ovih izmjena. Čini mi se da je to više nego jasno. Moguće je da imaju opravdane razloge da ne dođu na sjednicu, ali to se za ovaj mandat, koliko je meni poznato, nikada nije dogodilo jer na Kolegiju Doma naroda vodimo računa o tome da obezbijedimo termin na kojem svi mogu biti priustni.

Dom naroda je danas, između ostalog, trebalo da razmatra zahtjev Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH razmatra po hitnom postupku.

Predložene izmjene, koje je ranije podržao Predstavnički dom državnog parlamenta, predviđaju optičko skeniranje glasačkih listića, uvođenje video-nadzora na glasačka mjesta i uzimanje otisaka prstiju.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.