Kapetanović: Odavno je vrijeme za ženu u Predsjedništvu BiH

Vijesti 26. apr 201817:40 > 17:47
N1

Nermina Kapetanović, zastupnica SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, smatra da je već odavno došlo vrijeme da žena bude članica Predsjedništva BiH. S tim u vezi je istakla da Sebija Izetbegović ima reference da obnaša tu funkciju dokazavši to kao direktorica UKCS-a. Recep Tayyip Erdogan je dobro došao u BiH, kazala je Kapetanović.

Naglasila je da ne postoji sloga unutar Predsjedništva BiH, te da je reakcija Bakira Izetbegovića na izjavu Dragana Čovića prilikom posjete Beogradu bila adekvatna.

Kapetanović je istakla da je Hrvatska mudro probleme sa BiH stavljala pod tepih prije nego li što je postala članicom Evropske unije i da je na to upozoravala Mladena Ivanića, člana Predsjedništva BiH.

“Hrvatska je mudro pod tepih stavljala probleme prije nego što je dobila status kandidata i postala članicom Evropske unije. Na to sam upozoravala gospodina Ivanića. Pitanje Pelješkog mosta i nerješenog socio-ekonomskog statusa 14.000 bh. radnika su samo neka od tih pitanja”, kazala je.

Za Kapetanović se pitanje Pelješkog mosta apsolutno tiče BiH jer je to pitanje pristupa BiH otvorenom moru. Podsjetila je na tvrdnje bivših članova Predsjedništva BiH, Željka Komšića i Nebojše Radmanovića, da BiH nije dala saglasnost za izgradnju mosta.

“Mogli ste čuti od nekadašnjih članova Predsjedništva BiH, Željka Komšića i Nebojše Radmanovića, da BiH nikada nije dala saglasnost za izgradnju mosta. Inat politika Hrvatske nije dobrosusjedska politika. Ne vjerujem da se pitanje Pelješkog mosta može rješiti razgovorom između dvije vlade. Jedino vjerujem u arbitražu”, rekla je.

Kapetanović je ocijenila da Hrvatska nema dobre rezultate u arbitraži. Mišljenja je da BiH nije najbolji prijatelj BiH, kako se predstavlja. U kontekstu odnosa između BiH i Hrvatske je komentarisala rad hrvatskih zastupnika u Parlamentu Evropske unije.

“Mislim da nam hrvatski zastupnici, uz izuzetke, nanose štetu. Naročito je zabrinjavajuće da to čine parlamentarci porijeklom iz BiH. Umjesto da štite interese BiH, oni se uklapaju u priču gospođe Marijane Petir. Preporučujem im da slijede primjer gospođe Tanje Fajon”, kazala je.

Na pitanje zašto se političari u BiH ne bave temama koje se tiču egzistencije građana, rekla je:

“Zagovornica sam razgovora o ekonomskim temama. Godinama zahtjevam od Parlamenta da donesemo strategije na nivou države – Strategiju ruralnog razvoja, zapošljavanja i zaštite okoliša. Kroz te strategije smo mogli povući nepovratna sredstva Evropske unije. Morali smo RS uvjeravati da se neće prenositi nadležnosti zbog njihovih paranoičnih stavova. Izgubili smo 30 miliona eura nepovratnih sredstava”.

Istakla je bojazan da bi se zbog neusvajanja tehničkih izmjena Izbornog zakona mogla desiti izborna krađa od strane političkih stranaka koje nisu podržale te izmjene.

Govor predsjedavajuće Gornjeg doma Parlamenta Ruske Federacije, Valentine Matviyenko, je okarakterisala kao skandaloznim i uvrijedljivim po bh. patriote. Rekla je da rukovodstvo Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH vjerovatno nije znalo da se Matviyenko nalazi na američkoj crnoj listi.

“Mislim da je gospođa Matviyenko iskoristila našu namjeru da budemo dobri domaćini. Njen nastup je bio skandalozan. Svi su dobro došli, pa i Rusi. Skandalozno je rat u BiH nazvati građanskim. Skandalozna je poruka o apsolutnoj autonomiji entiteta u BiH, a koja korespondira Dodikovom. Taj govor kao da je pisan u Banjaluci, a ne u Moskvi. Uvrijedila je bh. patriote”, istakla je Kapetanović.

Kazala je da je samo iz medija čula da Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Turske, dolazi u BiH kako bi organizovao predizborni skup i navodno podržao kandidaturu Sebije Izetbegović za članicu Predsjedništva BiH. Također je komentarisala navode da će Izetbegović biti kandidatkinja SDA za članicu Predsjedništva.

“Gospođa Izetbegović ima sve reference da bude kandidatkinja. Naravno da je već odavno vrijeme da žena bude članica Predsjedništva. Ona je mogla da se ne upusti u težak “fight” i da uživa kao supruga člana Predsjedništva. Između dvije varijante, da uživa i ne radi ništa ili pospremi nered u UKCS-u, odlučila se za ovo drugo. To je hrabar čin. Ona ima lobističke moći. Ne znam ništa u vezi njene kandidature, ali ona ima reference”, naglasila je Kapetanović.

Za Kapetanović je turski predsjednik dobrodošao u BiH jer je Turska prijateljska država BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.