Ko opstruira usvajanje izmjena Izbornog zakona

Vijesti 26. apr 201817:48 > 19:20
N1

Sjednica Doma naroda BiH odgođena je za 15. maj, zbog nedolaska tri delegata iz reda hrvatskog naroda.

Delegati su trebali razmatrati Prijedlog izmjena Izbornog zakona koje predviđaju skeniranje glasačkih listića i uvođenje video nadzora na biračkim mjestima.

Odgađanje sjednice bio je povod za nove političke optužbe – ko opstruira usjavanje izmjena Izbornog zakona?

Delegati nekoliko minuta prije zasjedanja u opuštenom razgovoru. Među novinarima se i prije početka sjednice pojavila informacije da neće ni biti održana. Delegati ulaze u salu, i nakon nekoliko minuta predsjedavajući Ognjen Tadić konstatuje:

“Molim Vas za kratku pauzu radi konsultacija. Konstatujemo da je nova sjednica zakazana za 15. maj.”

Kvorum nije osiguran zbog izostanka tri od pet delegata iz reda hrvatskog naroda. Ognjen Tadić kaže da je očito kako pojedini delegati opstruiraju sjednice kako ne bi bile usvojene izmjene Izbornog zakjona, koje se tiču uvođenja skeniranja glasačkih listića i video nadzora.

“Vi ste već otkrili neke tragove na ovom brijegu koji je snijeg pokrio. Ja se nadam da, bez obzira što izmjene ovog Izbornog zakona neće biti usvojene do 7. maja i raspisivanja izbora, samim tim neće biti primjenjiv na ovim izborima – da će postojati dovoljno volje da sada svi pokažu da sadržaj zakona nije bilo ono protiv čega su oni, nego jednostavno da se ne može primijeniti do ovih izbora. Ako se ne može primijeniti do ovih izbora, hajdemo onda 15. maja izglasati da se primijeni do izbora 2020. godine”, kazao je Tadić.

Bariša Čolak, iz HDZ-a, odbacuje navode da ova stranka opstruira sjednice zbog predloženog Izbornog zakona. Tvrdi da su delegati iz njegovog Kluba opravdali izostanak.

“Već sam Vam odgovorio na to pitanje. Vidite da sam ja danas ovdje, i da ne opstruiram.”

U SDA su i tokom prošle sjednice Doma naroda primijetili da neko pokušava osujetiti uvođenje novih tehnologija u izborni proces.

“To samo valificira kao kupovinu veremena kako bi se do 7.maja izbjeglo usvojiti ove izmjene zakona”, poručio je Safet Softić.

Tehničke izmjene Izbornog zakona predložili su SDP, DF, SBB. Proteklih sedmica pojedine stranke i institucije vodile su raspravu o tome da li se izmjenama krši pravo na privatnost i zaštitu ličnih podataka. U CIK-u kažu da je predloženi zakonski tekst nedorečen i u mnogome neprimjenjiv.

“Da je ovaj zakon usvojen mi bismo ušli u jednu izbornu avanturu, a ne u tačno zakonom definisan proces provedbe izbora”, rekla je Irena Hadžiabdić iz CIK BiH.

Centralna izborna komisija BiH raspisaće Opšte izbore između 7. i 9. maja, a da se političari još nisu dogovorili ni oko tehničkih izmjena Izbornog zakona, niti oko onih suštinskih.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.