Helez za N1: Čović ne želi da se postigne dogovor

Vijesti 26. apr 201817:51 > 18:05
N1

Meni je drago da većina Hrvata ne razmišlja kao Čović. Oni vide, a čini mi se da SDA to radi, da će izgubiti u oktobru i žele da zadrže status quo, kazao je danas za N1 Zukan Helez, potpredsjednik SDP BiH.

Helez je komentarisao jučerašnji sastanak povodom izmjena Izbornog zakona na kojem ni ovaj put nije postignut dogovor.

“Predsjednik Nikšić je odsutan i mene su ovlastili da budem tamo i predstavljam stavove SDP-a i bio sam optimističan jer se vrijeme izbora bliži. Međutim, kad sam došao tamo imaju stavovi 4 stranke koji su definisani. Također, imaju stavovi HDZ-a i Dragana Čovića i bio sam iznenađen njegovim stavom”, kazao je i dodao:

Ustavni sud po apelaciji Bože Ljubića nije tretirao izbor člana Predsjedništva iz hrvatskog naroda i mi smo mislili da ćemo o tome raspravljati, ali Čović je to htio sve da skupa stavi u paket i donio je stare stavove. Želi da se odvojeno glasa: srpsko, bošnjačko i hrvatsko glasačko tijelo“.

Ja sam pokušao argumentima da kažem, u BiH je 550 hiljada Hrvata, na izborima HDZ dobije 100 hiljada. Meni je drago da većina Hrvata ne razmišlja kao Čović. Oni vide, a čini mi se da SDA to radi, da će izgubiti u oktobru i žele da zadrže status quo. Ni SDA ne želi da se to riješi“, istakao je Helez.

Na pitanje kakav je stav bio američke ambasadorice Cormack i Larsa- Gunnara Wigemarka, kazao je:

Cormack i Wigemark su željeli da približimo stavove, ja sam iznosio neke nove prijedloge SDP-a ali da se smanje ovlasti Doma naroda. Ne može Dom naroda raspravljati o vitalnom nacionalnom interesu ako je nečiji kum dužan 40 miliona maraka država. Mi predlažemo da se definiše šta tačno spada u vitalni nacionalni interes“.

Još je kazao da su šanse za dogovor male.

Čović je protiv toga i želi da zadrži bez obzira koliko dobije na izborima, da on bude taj koji će postavljati ministre. Preko 450 hiljada Hrvata neće da čuje za HDZ. Dragan Čović ne želi da se postigne dogovor, želi da i dalje ostane poslije izbora. Šanse za dogovor su jako male, nema zareza pomaka od strane Čovića i rekao sam koji su razlozi“.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.