Međureligijsko vijeće BiH u misiji rušenja predrasuda

Vijesti 26. apr 201818:37 > 19:29
N1

Većina mladihu BiH nikada nije bila u vjerskom objektu druge religijske zajednice. Tu činjenicu žele promijeniti u Međureligijskom vijeću BiH, koje je u Banjaluci organiziralo posjetu srednjoškolaca crkvi, katedrali, džamiji i sinagogi.

Cilj je upoznati drugačije i srušiti predsrasude.

Vidjele su oltar Hrama Hrista Spasitelja, ali djevojke nisu ušle. Mogu to učiniti samo kršeni muškarci.

Izule su se, prekrile i pogledale obnovljenu Ferhadiju.

Iako su upoznate koji su najpoznatiji vjerski objekti u Banjaluci, ove srednjoškolke prvi put borave u nekima od njih.

“Hram Hrista Spasitelja, Katedrala, Sinagoga i Džamija Ferhat-pašina” N1:u kojima si bila? “Zasad samo u Hramu, ali se radujem i drugima”, kazala nam je Dajana Cvijetić iz Medicinske škole Apeiron.

N1: Hoće li ovo biti prvi put da si ti kao prosječni sredjoškolac da uđeš u džamiju ili sinagogu? “Hoće, nisam nikad bila”, rekla je Ana Mandić, učenica 3. razreda Medicinske škole Apeiron.

N1: Da li si ti ikada bila u drugom religijskom objektu? “Nisam, ali se radujem. Danas mladi nisu okrenuti ni svojoj vjeri, a kamoli drugoj”, rekla je Dijana Banović iz iste škole.

N1: Slažeš li se ti s tim, zbog čega je to tako?”Slažem se u potpunosti, omladinu privlače druge stvari, ne posvećuju dovoljno vremena ni svojoj kulturi ni drugima, nisu dovoljno zainteresovani”, poručila je Nina Ćopić.

Zainteresovanosti je na ovom mini vjerskom pohodu ipak bilo. Pomno su slušali o istoriji, tradiciji, kulturi. U Hramu Hrista Spasitelja prisjetili su se rušenja crkve u Drugom svjetskom ratu, ali i pogledali knjige pisane crkvenoslovenskim jezikom.

“Mi to gledamo kao jednu vrstu vaskrsenja. Ono što je srušeno, diglo se iz pepela i dobilo svoj prvobitni smisao i značaj, da bude bogomolja”, kazao je Dragan Grujić, sveštenih Sabornog hrama Hrista Spasitelja.

“Uvijek graditelji pobjeđuju rušitelje”, prenosi nadu djeci paroh Grujić.

Iste poruke stižu i iz obnovljene Ferhadije, džamije koja je biser islamske arhitekture 16.vijeka.

Obnovom Ferhadije i drugih vjerskih objekata, poručuju iz Međureligijskog vijeća obnavlja se i suživot i gradi trajni mir.

“Naša želja i nastojanje je da povežemo ljude u Banjaluci i da se upoznaju kako bi uvidjeli da nemamo toliko međusobnih razlika”, rekao je Ismir Poturović, sekretar Muftijstva banjalučkog.

Ovakvi projekti su kažu organizatori dali rezultate. Smanjio se broj napada na vjerske obekte, a povećalo povjerenje.

Član Sekretarijata Međureligijskog vijeća u BiH Hrvoje Vranješ je rekao: “Želimo da se mladi uključe u međureligijski dijalog, da upoznaju druge zajednice da uđu u vjerski prostor druugih zajednica.”

“Naglasak je na druženju i upoznavanju. Mnogi od njih nikada nisu stupili u drugi vjerski objekat”, rekla je Stela Pavlović, sekretarka Odbora za međureligijsku saradnju.

Nakon sabornog Hrama, crkve Blažene Djevice Marije, Ferhadije, grupa od dvadesetak srednjoškolaca svoju edukativnu misiju okončala je u Sinagogi Jevrejskog kulturnog centra “Arie Livne”.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.