Halilović za N1: Dužni smo osluškivati javnu riječ

Vijesti 26. apr 201820:29 > 22:15
N1

O jeziku, novom bosanskom pravopisu, lingvistici i nacionalizmu, politici i separatizmu, navodnom jezičnom anarhizmu – u N1 Intervjuu govorio je ugledni bosanskoherceogvački lingvista, profesor na Filozofskom fakultetu I predsjednik Slavističkog komiteta u BiH, Senahid Halilović.

Nacionalne, vladajuće političke elite u Bosni i Hercegovini i zemljama iz susjedstva temu jezika i kulture uvijek čuvaju kao jedan od važnih oslonaca njihove opstojnosti. Manipulacija temom jezika sve više se zahuktava. Djecu u školama razdvajaju, putem nacionalne skupine predmeta nacionalizam i netrpeljivost sve izraženije usađuju.

Halilović je, osvrćući se na navode da ustanove, grupe stručnjaka ili pojedinci mogu samo kandidirati pravopisnu normu, ali normom postaje ono što prihvati život, rekao kako se proteklih godina pokazalo kako neke pravopisne norme objavljene u Pravopisu iz 1996. godine nisu zaživjele među govornicima, pa su stoga zamijenjene ili uklonjene:

“Pravopis se izdvaja iz ostalih vidova jezičke norme, on je tu da sugerira ponešto od onoga što može, ali ne mora biti prihvaćeno – za razliku od gramatika kod kojih nema dvojbe. Ako u Pravopis unosite dvojnosti i višestrukosti, uvijek ste na vjetrometini. Sve što unesemo kao ono što kandidira pojedinac ili grupa stručnjaka jeste na kušnji i procjeni, te u tom smislu ne smijemo biti iznenađeni niti salvom napada, niti odobravanja. Sve to pripada knjigama ove vrste”, kazao je Halilović, dodavši da su imali dvadeset i više godina da budno pratie jezičku stvarnost, pisanu riječ u minulom periodu kako bi se ustanovilo šta je od onoga iz 1996. što je bilo kandidirano u Pravopisu uistinu zaživjelo.

“Bili smo suočeni sa mnogim izazovima i u tom smislu oslanjali smo se na jezičko znanje i intuiciju. Dvadeset godina kasnije, nakon prvog izdanja Pravopisa, imamo drugu situaciju. Praćena je pisana riječ u svim stilovima. Kad smo sve to stavili na stol, budno smo popratili prihvat norme u minulom periodu. Kad smo na temelju svih činjenica sjeli da radimo drugo izdanje, bili smo potpuno u drugoj poziciji. Imali smo se na šta oslonuti”, dodao je Halilović kazavši kako glas “h” 1996. godine bio u Pravopsu prenaglašen, a onda je vrijeme pokazalo da li je to bilo s mjerom ili je mjera prekoračena.

Halilović je u razgovoru kazao: “Dužni smo osluškivati javnu riječ”.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.