GMF: Moskva podržava nacionalizam bosanskih Hrvata

Vijesti 27. apr 201809:48 > 10:26
N1

Strateški cilj Kremlja na Zapadnom Balkanu je da blokira nastojanja ovih zemalja da se pridruže Europskoj uniji i NATO-u, stoji u analizi portala GMF.

Kako bi zaustavila integraciju BiH, Rusija destabilizuje zemlju na više načina: koristeći lokalne medije za širenje proruske propagande, obučava paravojne jedinice bosanskih Srba, stiče vlasništva u strateškim industrijama i podržavaju političare i grupe lojalne Moskvi, koji su neprijateljski nastrojeni prema EU i NATO-u.

Posljednjih godina Kremlj je pojačao svoje propagandne medije na Zapadnom Balkanu, značajno ih usmjeravajući na etničke Srba ne samo u Srbiji, već i u BiH i regionu, piše u analizi.

Dodaje se kako predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik “čini sve da ugrozi euroatlantske integracije BiH, vladu na državnom nivou BiH, a potencijalno i teritorijalni integritet BiH”.

“Godinama Dodik je prijetio održavanje referenduma o secesiji RS iz BiH. Iako to još nije učinio, sama ideja o secesiji destabilizuje zemlju”, piše u članku.

Dalje se navodi kako Vladimir Putin dosljedno podržava Dodika, koji koristi lojalne medije u entitetu RS kako bi promovisao svoje susrete sa Putinom, koji je i dalje popularan kod biračkog tijela u RS (lokalni mediji predstavljaju Putina kao snažnog lidera i zaštitnika Srba).

Najnovije otkriće portala Žurnal u vezi sa Dodikom i Kremljem je postojanje paravojnih snaga obučenih u Rusiji koje su slične bivšim srpskim paravojnim formacijama koje su bile aktivne tokom rata u Bosni. Istog dana kada je Žurnal objavio svoj izvještaja, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdio je lokalnim medijima da je u Republici Srpskoj bilo regrutovanja i djelovanja paravojnih snaga, te da su obavještajne i sigurnosne službe u BiH bile upoznate s njihovim prisustvom i aktivnostima.

Ruska strana ulaganja i energetska dominacija u RS-u su jednako važni kao i obuka paravojnih snaga i uticaja medija. Moskva je najveći strani investitor u RS-u, a Bosna kao cjelina potpuno zavisi od snabdevanja ruskim gasom, navodi se u izvještaju Centra za proučavanje demokratije.

Isti izveštaj takođe objašnjava kako su ruske državne kompanije, naročito “Gazprom”, spriječile integraciju energetskog sistema između dva entiteta Bosne i Hercegovine, RS i Federacije BiH.

“Moskva podržava i nacionalizam bosanskih Hrvata. U posljednje dvije decenije, bosanski Hrvati pozvaju na stvaranje hrvatskog entiteta u BiH, a kako to do sada nije bilo moguće, zahtjevali su veću političku autonomiju unutar entiteta Federacije BiH, insistirajući na izmjenama Izbornog zakona BiH. Dragan Čović, član Predsjedništva BiH i lider Hrvatske Demokratske Zajednice (HDZ BiH), predvodi navedene napore uime bosanskih Hrvata.

Uprkos historijskim i političkim razmjericama, Čović i Dodik su formirali političko savezništvo s ciljem ostvarivanja vlastitih ciljeva. Obojica lider imaju nešto da dobiju od tog savezništva: Čoviću treba Dodikova podrška za stvaranje hrvatskog entiteta, ma koliko nevjerovatno to bilo, a Dodik, sa druge strane, ima koristi od bilo kog političkog pokreta koji slabi centralnu državu.

Napori Kremlja da ugroze stabilnost u BiH i principe Dejtonskog mirovnog sporazuma podržavajući nacionalističke političare pokazuju obavezu ruske vlade da spriječi BiH od potpunog integrisanja u transatlantsku zajednicu. Uz Rusku podršku separatističkoj politici i čak i paramilitarnim jedinicama obučenim u Rusiji, koje bi djelovale na Dodikovu zapovijedu, BiH i dalje ostaje blokirana etničkim tenzijama i političkom stagnacijom”, ocjenjuje se u analizi.

Višestruka strategija Kremlja kojom bi BiH ostala nestabilna knjiški je primjer ruskog djelovanja u zemljama širom transatlantske zajednice u pokušaju da potkopaju demokratske vlade i društva.

Djelovanjem širom Zapada, ruska vlada takođe se nada da će zapadne vlade, EU i NATO biti previše ometeni vlastitim problemima da bi posvetili više pažnje regionima poput Zapadnog Balkana, zaključuje se u članku objavljenom na stranici GMF.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.