Potpisana "Platforma za mir"

Vijesti 27. apr 201813:43 > 13:49
PRO-Budućnost

Predstavnik Udruženja logoraša Višegrad Dragiša Andrić, Fatima Mahmutagić iz Organizacije porodica šehida i poginulih boraca iz Maglaja i Željko Vladić iz Hrvatske udruge logoraša Mostar potpisali su danas na Jahorini "Platformu za mir", dokument kreiran u formi deklaracije i razvijen kao rezultat intenzivnog rada mirovnog projekta "PRO budućnost".

Predstavnik Udruženja logoraša Višegrad Andrić smatra da je “Platforma za mir” najvažniji dokument koji je došao pred predstavnike žrtava.

“Nažalost, žrtve torture se još nisu izborile za zakon koji će im garantovati prava koja im pripadaju. Mi, žrtve torture iz sva tri naroda, putem ovog projekta dobili smo dokument koji je do sada usvojen u toliko opština i institucija i koji nam otvara ta čarobna vrata ka dobijanju zakona”, rekao je Andrić.

Mahmutagićeva je istakla da podjednako boli prepuklo srce svakog roditelja, koje god da je vjere i nacije.

“Platforma za mir je bitna i veoma je važno da se sprovede. Bitno je ne zbog nas, koji smo sve to preživjeli u ratu, već zbog novih generacija koje su izrasle i žele da grade bolju budućnost”, navela je Mahmutagićeva.

Iz organizacije Katolička služba za pomoć /CRS/ saopšteno je da je Mahmutagićeva tokom potpisivanja dokumenta istakla da prošlost ne treba zaboraviti, zamolivši mlade da ne nose teret prošlosti na svojim leđima.

“Mir koji je ostvaren nema alternativu i nikad je neće imati”, dodala je ona.

Željko Vladić iz Hrvatske udruge logoraša Mostar smatra da se putem “Platforme za mir” direktno utiče na budućnost novih naraštaja.

“To je dokument koji direktno utiče na budućnost naše djece. Kada smo se uključili u zajedničke aktivnosti putem projekta `PRO budućnost` vidjeli smo koliko su i drugi narodi propatili u ratu, shvatili kako su i patnje drugih bile jednake ili slične patnjama kroz koje smo mi prošli”, istakao je Vladić.

Andrić, Mahmutagićeva i Vladić potpisali su “Platformu za mir” ne samo u ime udruženja iz kojih dolaze, nego i u ime žrtava rata – heroja mira, javnih govornika koji djeluju u okviru projekta “PRO budućnost”, navodi se u saopštenju.

Direktor projekta “PRO budućnost” Majda Behrem Stojanov podsjetila je da je “Platformu za mir” u junu 2017. godine usvojio Savjet ministara, a nedugo zatim dokument je primila k znanju i Zajednička komisija za ljudska prava oba doma Parlamentarne skupštine BiH, što je prvi korak ka njegovom usvajanju u oba doma Parlamenta BiH.

Platformu su podržala i sva tri člana Predsjedništva BiH, poslanici iz svih većih stranaka u Parlamentarnoj skupštini BiH, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, te više od 70 načelnika lokalnih zajednica u BiH.

“PRO budućnost” je projekat Američke agencije za međunarodni razvoj /USAID/, koji u 70 opština u BiH realizuje katolička humanitarna organizacija CRS u saradnji s Institutom za razvoj mladih “Kult”, Karitasom BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banjaluka, Nansen dijalog centrom Mostar i Međureligijskim vijećem u BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.