Poruka mladima: Teret rata ne nosite na svojim leđima

Vijesti 27. apr 201817:51 > 18:31
N1

Predstavnici Udruženja žrtava rata potpisali su „Platformu za mir“. Ovaj dokument u formi deklaracije, rezultat je mirovnog projekta PRO Budućnost.

Platformu za mir podržala su sva tri člana Predsjedništva BiH, predstavnici vjerskih zajednica u BiH, kao i više od 70 načelnika. Predstavnici Udruženja žrtava rata pozvali su danas mlade da teret prošlosti ne nose na svojim leđima.

Mara i Alma upoznale su se prije deset godina putem projekta PRO Budućnost. Obje su žrtve rata, jedna iz Dervente , druga iz Doboja. Kažu danas ih vezuje veliko prijateljstvo.

“I srećna sam, znam da je i ona, što smo uz pomoć malih grantova i projekata koje smo realizovali u proteklom periodu, u projektu Pro Budućnost 1, uvezali naše zajednice”, poručila je Mara Milaković iz Dervente.

“Ponosna sam i drago mi je što je ovaj dokument jedan živi dokument koji ćemo mi koristiti, znači neće biti mrtvo slovo na papiru, već ćemo to primijeniti u svojim lokalnim zajednicama, bit ćemo oni praktičari, pravi čuvari mira”, kazala je Alma Numić iz Doboja Jug.

Žrtve torture iz sva tri naroda u BiH nakon 22 godine poslije rata nisu se uspjele izboriti za Zakon o svojim pravima, ističe predsjednik regionalnog udruženja logoraša Višegrad. Nada se kako će ova Platforma za mir pomoći da žrtve torture ne budu više na marginama društva.

“Bit ćemo ako ništa vidljiviji, a ja se nadam pošto je već preko 70 općina uključeno u projekat, odmah će se naći i oni u obavezi da prema žrtvama torture zauzmu drugi, pošteniji stav”, izjavio je Dragiša Andrić, predsjednik regionalnog Udruženja logoraša Višegrad.

Provođenje Platforme za mir bitno je prvenstno zbog novih generacija koje žele graditi bolju budućnost, istakli su predstavnici udruženja žrtava. Kažu slušajući jedni druge počeli su se bolje razumijevati.

“Ja kao porodica poginulog borca, pripadnika Armije BiH sam shvatila da podjednako boli srce prepuknuto kod gubitka člana porodice, majku, oca, da je vrlo teško supruzi bilo kojoj podizati sama svoju djecu školovati i suočavati sa svim životnim problemima”, rekla je Fatima Mahmutagić iz Organizacije porodica šehida i poginulih boraca.

“Za budućnost naše djece mi moramo izgraditi, kroz ovu platformu, u razgovoru mi smo veza kao žrtve rata između visokih dužnosnika, općine, vjerskih dužnosnika bićemo ta veza koja će spajati ljude u općinama”, stav je Željka Vladića iz Hrvatske udruge logoraša Mostar.

“Izlažući sebe i svoje lične priče što nije nimalo lako javnosti i dijelići te priče s javnosti BiH da pošalju mirovnu poruku svima, gesta je vrijedna svakog divljenja i što je najbitnije ona je oslobođena tih velikih kolektivističkih naracija”, dodala je Majda Behrem Stojanov.

Platformu za mir u junu prošle godine usvojilo je Vijeće ministara BiH, a dokument bi se uskoro trebao naći i pred državnim parlamentarcima.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.