Banac: U Hrvatskoj znamo da nemamo mnogo prijatelja u Srbiji

Vijesti 27. apr 201820:40 > 20:50
N1

Ivo Banac, historičar, dugogodišnji profesor na Univerzitetu Yale, bivši ministar u hrvatskoj vladi i zastupnik u Saboru, kazao je da, kada je u pitanju regija, ovo nije jedan od boljih trenutaka, ali i da se može sjetiti trenutaka kada su bili gori.

“Mi ovdje u Hrvatskoj znamo da nemamo mnogo prijatelja u Srbiji i kad to uzmemo u obzir moramo iznaći načine da tu realnost držimo pod kontrolom. Podsjetit ću na jednu okolnost. Ne možemo zaboraviti da je niz provokacija dolazilo sa strane Srbije kroz već dugi niz godina. Hrvatska nema potrebe da odgovara na to na jedan ili drugi način. Ima mogućnost da zaustavi napredak Srbije u EU ako je to Beogradu važno. Odgovorni u Beogradu bi morali voditi računa o toj okolnosti”, kazao je Banac u Crvenoj liniji na N1.

On je dodao da bi odnosi između Zagreba i Sarajeva morali biti mnogo, mnogo bolji.

“Ako neko želi svađu, uvijek će naći razloga. Ako ne budemo usmjereni jedni na druge, oni koji doista stvaraju probleme imat će razloga da im bude lakše u njihovim naporima. Predsjednik Vučić još nije reagirao na primjedbu da u srbijanskoj skupštini sjedi osuđeni ratni zločinac. Od takvih stvari počinje dijalog, ako ćemo ga imati”, naveo je on.

“Nas zanima kada gospodin Vulin kaže da on pripada svijetu antifašizma, što podrazumijeva da mi pripadamo svijetu fašizma. To nas zabrinjava. Odnosi između Hrvata i Srba, koji nisu isto kao odnosi Hrvatske i Srbije, su po mnogočemu vrlo slični. Vježbajte na ovim malim ratovima kako ćete se nositi sam mnogo većim. Prestanite sa propagandom. Svaki od nas može utjecati da se to umanji”, poručio je Banac.

“Ima gluposti u Hrvatskoj, ali praviti kampanju ovih razmjera, to ne može doprinijeti boljim odnosima Zagreba i Beograda”, kazao je Banac.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.