Gosti Crvene linije na N1 o Čoviću i Dodiku

Vijesti 27. apr 201821:13 > 21:17
N1

Ivo Banac, Đorđe Vukadinović i Emir Suljagić bili su gosti Crvene linije na N1, gdje se između ostalog razgovaralo o odnosima na relaciji Sarajevo - Zagreb - Beograd, te ulogama bh. političkih lidera na odnose tri zemlje.

“Ako mi negiramo da je Dodik i njegova politika glavni destabilizirajući čimbenik, ne znamo gdje je glavna igra. Čović doista sve radi kako bi zaslužio savezništvo sa Dodikom i ruskim patronima i nastavio destabilizirati BiH. Cilj Moskve je da spriječi ulazak BiH u NATO i EU. Zagreb je tu taoc Čovićeve politike. Neću negirati da ima utjecaja sa strane Zagreba. Ono što treba učiniti jeste zaustaviti ovo što Dodik radi. Onda će se sve vratiti u neku vrstu normale. Ključ je u Banjaluci”, naveo je Ivo Banac.

Vukadinović pak smatra da je Milorad Dodik najbučniji faktor, jer tako vidi svoju političku računicu.

“Stavite se u kožu bh. Srba. Ne samo Dodika, nego i građana. Oni također imaju razloga da budu uznemireni. Četiri fabrike oružja postoje u FBiH, u bošnjačkom delu BiH. Plus pretnje iz Sarajeva i Zagreba, a svi moramo imati senzibiliteta”, naveo je Vukadinović.

On tvrdi da se uloga Dodika predimenzionira, Rusije pogotovo, kazavši da su Rusi svoju nemoć pokazali u Crnoj Gori.

O evenutalnoj opasnosti na relaciji Zagreb – Beograd kaže da je nema, osim prepucavanja po tabloidima.

Emir Suljagić je Vukadinoviću replicirao riječima da u FBiH postoje fabrike oružja već 50 godina, koje su porušene u ratu – ali su je građani i direktori, menadžeri podgli na noge.

“Radit će jer građani BIH imaju pravo da zarade za hljeba. Zna se gdje svaki metak ide i svaka transakcija je transparentna”, naveo je Suljagić.

O Čoviću je kazao: “Imam dojam da je on taj koji određuje vanjske prioritete Zagreba. Sudim o tome po propagandnom ratu, informativnom ratu hrvatskih medija bliskih Pantovčaku protiv BiH”.

Banac je zaključio da je cijeli prostor Balkana u nejasnom stanju, a to se događa u vremenu kada su odnosi velikih sila ne baš dobri, te da se na području Bliskog istoka prijeti ratom – sve to ima refleksije na ovom terenu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.