Kulić: Mladi mogu biti promjena koja je potrebna BiH

Vijesti 28. apr 201810:31 > 10:33
N1

Mladi i uspješni studenti koji svoju budućnost vide u BiH gostovali su jutros u programu N1 televizije. Dino Kulić i Irma Mulić su govorili o perspektivi mladih u BiH i projektu "EU selo".

Dino Kulić je opisao kako je, unatoč stipendiji Turske, odlučio da se vrati u BiH.

Nakon što sam završio srednju školu, dobio sam stipendiju Turske vlade. Odlučio sam studirati tamo jer sam dobio bolje uslove, završio sam fakultet i vratio se u BiH. Jedan od glavnih razloga je ta priča koja me drži ovdje sve vrijeme mreSVUBiH i naš projekt “EU Selo”. Problemi s kojima smo se mi susretali kad sam ja bio srednjoškolac i godinama unazad su nas doveli do toga da radimo projekt “EU Selo”“, kazao je Kulić i dodao:

Ovdje me nije čekao posao, niti trenutno radim. Trenutno sam u procesu traženja posla, tako da se nadam da će se tu nešto desiti. Ne želim da bude “vratio se, pa sad tamo nešto po medijima priča”“, istakao je.

Njegova kolegica Irma Mulić je poručila da je projekt EU Selo jedna pozitivna priča koja se može koristiti i u procesu pomirenja.

Mi kao kategorija koja se svakodnevno susreće sa problemom odlaska mladih, možemo posvjedočiti da je nedostatak uslova za mlade jedan od glavnih faktora. Ukoliko ne damo mladima prostor da se ostvare, pokaže svoj potencijal, naravno da će otići i pronaći svoju sreću u nekoj drugoj sredini. MreSVUBiH postoji s tim ciljem, da pokaže mladima da BiH ima ono što im život može ispuniti u cjelini. To je jedna posebna priča koja postoji u pravcu i smislu pomirenja, ostvarivanja mladih ljudi kao lidera“.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.