Podgoričani došli u Sarajevo proslaviti momačko veče

Vijesti 28. apr 201818:09 > 19:00
N1

Neliko dana prije prvomajskih praznika, ulice Sarajeva pune su turista. Neki će praznik rada proslaviti ovdje, a neki odlaze u druge gradove BiH.

“Ovo je već drugi put u ovoj godini da dolazimo u Sarajevo i primjećujem da imamo svaki put nove turiste i nove goste koji dolaze ovdje”, kaže Gordana Dragutinović, turistkinja iz Srbije.

Turisti dolaze iz najrazličitijih dijelova svijeta, a svako svoj užitak pronalazi na različitim mjestima.

Anketa:
– Stigli smo sinoć, tu smo na dvije noći, prelijep je grad. Prelijepo je vidjeti proizvode ručne izrade u prodaji, umjesto uvezenih iz Kine.
– Prespavali u Sarajevu i sad ćemo polako naprijed, možda da vidimo Jahorinu, Tuzlu i okolo. Tu nam se sviđa, popili smo kavu kako treba – tucanu.
– Stigli smo jučer naveče, proveli smo tek 12 sati tu i još ne znam mnogo o Sarajevu. Ostajemo tu pet dana.

Bogata istorija, kultura, gastronomska ponuda jesu najčešći razlozi dolaska, ali neki u Sarajevo dolaze proslaviti momačko veče.

“Ima nas osam, iz Podgorice smo. Tako je moj brat imao ideju da dođemo u Sarajevo i ovo je jedan sjajan grad i baš se lijepo provodimo. Sinoć smo bili u jednoj pivnici i tako nekim drugim klubovima i bilo je sjajno stvarno i definitivno ćemo se vratiti ponovo. Imamo još dosta neoženjenih drugova tako da u narednom periodu za koji mjesec ćemo biti ovdje”, otkriva turista iz Podgorice.

I iz Sarajeva odlaze s osmijehom. Dio građana Sarajeva će otići na prvomajske izlete van grada.

Anketa:
– (Gdje ćete vi putovati za prvomajske praznike?) Na Jablaničko jezero. (Koliko dana?) Tri.
– Možda s porodicom negdje. (Znate li gdje?) Možda na vikendicu.
– U Neum.

Da je mjesec maj koji stiže zanimljiv posjetiocima svjedoče prošlogodišnji podaci Federalnog zavoda za statistiku. U tom mjesecu 2017. FBiH je posjetilo blizu 103 hiljade turista, a ostvareno je 190.000 noćenja. Ove brojke su više u odnosu na godinu prije, a ulice Sarajeva danas sugeriraju da bi ove godine, brojke mogle biti i više.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.